Adölesan gebelerde travmatik doğum algısının emzirmeye etkisi
The effects of traumatic childbirthperception on breastfeeding at adolescent pregnants
- Tez No: 801472
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL BÜLEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, travmatik doğum algısının adölesan gebelerde doğum sonrası ilk yirmi dördüncü saat, üçüncü ve yedinci günde emzirmeye etkisini incelemektir. Araştırma analitik araştırma yöntemlerinden, analitik kesitsel tipte planlanmıştır. Araştırma merkezi olarak Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumhane kliniğini seçilmiştir. Araştırma Aralık 2021-Mayıs 2022 tarihleri arasında Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sancı-Doğum Lohusa Odaları (SDL) ve Miadında Ağrılı Gebelik (MAG) servislerine yatışı yapılan 18 yaş altı gebelerde gerçekleştirilmiştir. Örneklemi, evreni bilinen örneklem yöntemi ile %95 güven aralığında yıllık doğum sayısı ile n: 330 olarak belirlenmiştir. Veriler; Travmatik Doğum Algısı Ölçeği, Kişisel Anket Formu ve Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Postpartum 3. ve 7. günlerde kadınlar telefonla aranarak kişisel anket formunda yer alan emzirme tutumu ile ilgili 28. ve 33. sorular tekrar sorgulandı. Kadınların emzirme tutumunu değerlendirme ölçeğinden aldıkları ortalama puan 102,37±11,99, travmatik doğum algısından aldıkları puan ortalaması 78,88±29,7'dir. Eğitim düzeyi ile TDAÖ arasında anlamlı bir ilişki bulundu (ꭓ2=9,516; p=0,023). Anne sütünün bebek için yeterli olduğunu düşünme durumuna göre ETDÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (t=4,484; p=0,000). 24 saatlik bebekte sadece mamayla beslenme durumuna göre TDAÖ puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (Z=-2,435; p=0,015). ETDÖ ve TDAÖ puanları arasında çok zayıf, negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu (r=-0,215; p=0,000). Adölesan lohusaların travmatik doğum algı puanları orta düzeyde yüksek ve emzirme tutumları da benzer şekilde orta düzeyde çıkmıştır. Aralarında zayıf negatif bir ilişki bulunmuştur. Bu nedenle ebeler, adölesan gebeleri alternatif yöntemler kullanarak desteklemelidir. Böylece travmatik doğum algısı azalabilir ve emzirme tutumları olumlu yönde artabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of traumatic birth perception on breastfeeding in the first twenty-fourth hour, third and seventh day after postpartum in pregnant adolescents. This prospective study was cross-sectional conducted between December 2021 and 2022 in Turkey (n: 330). A Personal information form, the Traumatic Childbirth Perception Scale (TCPS), the Breastfeeding Attitudes of The Evaluation Scale (BAES) were applied face-to-face to pregnant women staying in Labor and Delivery Postpartum (LDP) Rooms and Painful Pregnancy at Term (PPT) services. On the postpartum 3rd and 7th days after discharge, the women were called by phone and the 28th and 33rd questions about breastfeeding behavior were re-questioned from the personal information form.The mean score of women from the assessment scale of breastfeeding attitude is 102.37±11.99, and the mean score they got from the perception of traumatic birth is 78.88±29.7. A significant correlation was found between education level and TCPS (ꭓ2=9.516; p=0.023). A statistically significant difference was found in terms of BAES scores according to the state of thinking that breast milk is sufficient for the baby (t=4.484; p=0.000). A statistically significant difference was found in terms of TCPS scores according to the status of feeding only formula in the 24-hour baby (Z=-2.435; p=0.015). A very weak, negative and statistically significant relationship was found between BAES and TCPS scores (r=-0.215; p=0.000). The traumatic birth perception scores of puerperant adolescent women were moderately high, and their breastfeeding attitudes were similarly moderate. There was a weak negative relationship between them. Therefore, midwives should support adolescent pregnant women by using alternative methods. Thus, the perception of traumatic childbirth may decrease and breastfeeding attitudes may increase positively.
Benzer Tezler
- Adölesan ve yetişkin gebelerin doğum algıları
Birth perceptions of adolescent and adult pregnant women
HAFİZE EKİN
- Bir eğitim araştırma hastanesinde doğum yapan adölesan anne bebeklerinin perinatal özellikleri
Perinatal features of babies on adolescent mothers birthday in an education and research hospital
NİHAL AKINCI
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2022
Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıSağlık Bilimleri ÜniversitesiÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
UZMAN NİHAN UYGUR KÜLCÜ
- Adölesan gebelerde beden imajı algısının belirlenmesi
Determination of body image perception in adolescent pregnants
RABİA ÇIRAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
HemşirelikAnkara ÜniversitesiHemşirelik Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. FUNDA ÖZDEMİR
- Adölesan gebelerde çocukluk çağı istismarı, duygu düzenleme ve evlilik doyumu
Childhood abuse, emotion regulation and marital satisfaction in adolescent
HASAN HÜSEYİN TEKİN
- Adölesan gebelerde doğum korkusu ve sosyal destek düzeyinin postpartum depresyona etkisi
Adolescent pregnant women i̇n antenatal period at fear of birth and social support levels of postpartum depression i̇n early period
ŞAHİDE AKBULUT
Doktora
Türkçe
2019
Hemşirelikİstanbul Üniversitesi-CerrahpaşaKadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ERGÜL ASLAN