Travma sonrası gelen hastaların eden baysal dental travma indeksi ve andreasen sınıflamasına göre değerlendirilmesi
Evaluation of eden baysal dental trauma index and andreasen classification of post-trauma patients
- Tez No: 801572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SACİDE DUMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Andreasen Sınıflaması, Modifiye Eden Baysal Dental Travma İndeksi, Travmatik Diş Yaralanmaları, Andreasen Classification, Modified Eden Baysal Dental Trauma Index, Traumatic Dental Injuries
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: TDY; fonksiyonel, estetik ve psikolojik endişelere yol açabilen bir sağlık sorunudur. TDY vakalarında uzun dönem takip ve prognoz açısından doğru kayıtların tutulması büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple TDY sonucu kliniğe başvurmuş hastaların kayıtlarını kolaylaştırmak, daha sistematik ve ayrıntılı bir şekilde kaydetmek için Andreasen Sınıflaması ve MEBDTİ'ne göre değerlendirilmesi ve sınıflandırılması amaçlanmaktadır. Materyal Metot: Çalışmamızda Şubat 2022 – Şubat 2023 arasındaki dönemde, İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalı'na TDY sebebiyle başvuran 1-14 yaş arası hastalar değerlendirmeye alınmıştır. Ebeveynlere, sosyodemografik verilerini içeren anket yapılmıştır. Çocuğa ait tıbbi ve dental anamnez bilgileri alınmıştır. Travma tipleri Andreasen Sınıflaması ve MEBDTİ'ne göre kaydedilmiştir. Verilerin analizi SPSS 26.0 programı ile yapılarak, tanımlayıcı istatistik ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Toplam 111 hastadan (erkek:%65.8, kız:%34.2) alınan veriler dahil edilmiştir. Ortalama yaş 8.33±3.06'dır. Tüm yaş gruplarında erkeklerde kızlara göre TDY oranı daha yüksektir. Tüm yaş gruplarında en sık travma nedeni olarak düşme saptanmıştır. İki sınıflamaya göre de daimi diş travmasına uğrayanlarda sert doku yaralanmaları, süt dişi travmasına sahip olanlarda ise periodontal yaralanmaların görülme oranı daha yüksektir. Daimi diş travmalarında immatür köklerin görülme oranı (%59.2) daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: İki sınıflama da sert doku yaralanmaları ve periodontal yaralanmalarda benzer sonuçlar göstermiştir. MEBDTİ; apeks matürasyonunu, kök kırığı lokalizasyonunu ve çoklu yaralanmaların kaydını içerdiğinden dolayı daha ayrıntılı ve sistematik bir şekilde kaydedilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: TDI is a health problem that can cause functional, aesthetic, and psychological concerns. Therefore, keeping accurate records of long-term follow-up and prognosis in TDI cases is vital. For this reason, we aimed to evaluate and classify patients who applied to our clinic due to TDI. Moreover, we sought to organize their records more systematically according to Andreasen Classification and MEBDTI. Material method: In this study, we evaluated patients aged 1-14 years, who applied to Inonu University Faculty of Dentistry, Pedodontics Department due to TDI, between February 2022 and February 2023. We administered a questionnaire to parents to gather sociodemographic data and obtained the child's medical and dental history. In addition, we recorded trauma types according to the Andreasen Classification and MEBDTI. We analyzed data with SPSS 26.0 program and used descriptive statistics and the Chi-square test. Results: We included data from 111 patients (male:65.8%, female:34.2%). The mean age was 8.33±3.06 years. TDI rate was higher in boys than girls in all age groups. Falls were the most common cause of trauma in all age groups. According to both classifications, hard tissue injuries were more frequent in those with permanent tooth trauma, and periodontal injuries were more common in those with primary tooth trauma. The incidence of immature roots in permanent tooth trauma was higher (59.2%). Conclusion: Both classifications showed similar results in hard tissue and periodontal injuries. Since MEBDTI includes apex maturation, root fracture localization, and recording of multiple injuries, it allows for more detailed and systematic recording.