Malatya Et ve Balık Kurumu kombinasında kesilen sığırlarda kesim ve karkas özellikleri
- Tez No: 80164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHTEREM AYDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Slaughter weight, slaughter and carcass characteristics, cattle
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
55 ÖZET Malatya Et ve Balık Kurumu Kombinasında Kesilen Sığırlarda Kesim ve Karkas Özellikleri Bu araştırmada. Malatya Et ve Balık Kurumu Kombinasında kesilen farklı genotipdeki sığırların kesim ve karkas özellikleri üzerine yaş, mevsim ve regresyon (CA) faktörleri etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada 49 baş Yerli Kara. 14 baş DAK, 32 baş GAK, 51 baş Esmer x Yerli Kara melezi. 44 baş Simental, 57 baş Holştayn ve 76 baş Esmer ırkı, toplam 323 baş erkek sığır kullanılmıştır. Mevsim ve yaş gruplarında;kesim.iç yağı.soğuk karkas ve kemik ağırlıkları genotiplere göre sırayla; Yerli Kara; 227.50, 230.53. 2.85, 3,08, 127.25. 128,56, 16,55 ve 16.03 kg, DAK; 295,00, 326.00, 3,70, 3,88. 167,10, 182.60. 23,54 ve 26.04 kg. GAK; 354,00, 334,00, 6.16. 5,00, 201,80. 194,68, 27,68 ve 26.58 kg. Esmer x Yerli Kara melezi; 357.50. 495.00. 4,62. 7.90. 210,96. 292.00. 29,34 ve 42.00 kg. Simental; 591.40. 636.70. 7.87. 9.20. 347.10. 386,10, 47.57 ve 53,75 kg, Holştayn; 520.00. 563.30, 7,21, 6.84. 316.00, 343.00. 43.61 ve 46.79 kg ve Esmer; 528.10. 555,40, 7,54. 7,27, 310,00. 335.82, 44,25 ve 48,15, kg olarak bulunmuştur. Genotipler için mevsim ve yaş faktörleri dikkate alındığında, optimum kesim ağırlığı Simental ırkında 600-650, Holştayn ve Esmer ırklarında 500-550 kg, Yerli Kara ırkında 250 kg, DAK ve GAK ırklarında 350 kg civarında olmalıdır. Anahtar Sözcükler : Kesim ağırlığı, kesim ve karkas özellikleri, sığır.
Özet (Çeviri)
56 SUMMARY Some Slaughter and Carcass Characteristics of Cattle Slaughtered at Malatya E.B.K. Slaughter House. In this study the effects of age, season and regression (body weight) on some slaughter and carcass characteristics for different genotypes were investigated in the bulls slaughtered at Malatya E.B.K. slaughter house. In this research 49 Native Black, 14 Easthern Anatolian Red, 32 Southern Anatolian Red, 51 Brown Swiss x Native Black crossbred, 44 Simmental, 57 Holstein and 76 Brown Swiss and totally 323 bulls were used. In season and age groups; slaughter.internal fat. cold carcass and bone weights according to genotypes were found; Native Black: 227,50, 230,53, 2,85, 3,08, 127.25. 128,56, 16,55 and 16,03 kg, Easthern Anatolian Red; 295,00, 326,00, 3.70. 3.88, 167,10. 182,60, 23,54 and 26,04 kg, Southern Anatolian Red; 354.00. 334.00. 6.16. 5.00, 201,80, 194.68, 27,68 and 26,58 kg, Brown Swiss x Native Black crossbred: 357.50. 495,00. 4.62, 7.90, 210.96, 292.00, 29.34 and 42.00 kg. Simmental; 591.40, 636,70. 7.87, 9,20, 347,10. 386,10, 47,57 and 53,75 kg, Holstein: 520.00, 563,30, 7,21, 6,84. 316,00, 343,00. 43,61 and 46.79 kg and Brown Swiss: 528,10, 555.40, 7,54, 7.27, 310,00, 335.82, 44,25 and 48,15, kg respectively. Considering effects of season and ages optimum slaughter weight should be 600-650 kg for Simmental, 500-550 kg Holstein and Brown Swiss, 250 kg for Native Black. 350 kg for Easthern Anatolian Red and Southern Anatolian Red.