Beyaz farelerde (Mus domesticus domesticus) sekunder hidatidozun IHA ve gel-diffuzyon yöntemi ile teşhisi
- Tez No: 80163
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BURGU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Echinococcus granulosus, Gel-diffuzyon, IHA, sekunder hidatidozis, Echinococcus granulosus, Gel-diffusion, IHA. secunder hydatidozis
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
53 ÖZET Beyaz Farelerde (Mus domesticus domesticus) Sekunder Hidati- dozun IHA ve Gel-diffuzyon Yöntemi İle Teşhisi Çalışmamızda, sekunder hidatidoz için iyi bir model olduğu belirtilen beyaz fareler koyun orjinli Echinococcus granulosus protoskoleksleri ile intraperi- tonal olarak efekte edilmiş, belirli dönemlerde (erken ve geç) alınan kan se rumlarında antikor titreleri IHA ve Gel-diffuzyon teknikleri ile araştırılarak bu iki yöntemin sensivitesi ve spesifltesi belirlenmiştir. Bu amaçla dört gruba ayrılan 120 fare deneye alındı. Erken dönemi oluşturan farelerden 2. ayda. geç dönemi oluşturan farelerden 13. ayda kanlar alınarak otopsileri yapılmıştır Otopsilerde, kist gelişimi ve sayıları, büyüklükleri, lokalizasyon yerleri, fertilite durumları ve diğer helmintler yö nünden incelenmiştir. Fare serumlarında da kantitatif olarak IHA testi ve kalitatif olarak Gel-diffuzyon testleri çalışılmıştır. Enfeksiyon sonrası 2. ayda otopsisi yapılan Grup I (Erken Dönem)deki 29 fareden 2 1 inde (% 72.4) hidatik kistler gelişmiştir. Hidatik kist gelişen bu farelerden alınan kan serumlarında IHA testi, hepsinde 1/100-1/200 arası değişen titrelerde pozitif bulunurken, Gel-diffuzyon testi ile hiçbirinde pozitif reaksiyon tespit edilmemiştir. Onüçüncü ayda otopsisi yapılan Grup III (Geç Dönem)deki 34 fareden 28 inde (%82.3) hidatik kistler gelişmiş, bu farelerden alınan kan serumlarında. IHA testi, hepsinde 1/400 -1/6400 arası değişen titrelerde pozitif bulunurken. Gel-diffuzyon testinde sadece 3 tanesinde po zitif reaksiyon tespit edilmiştir. Kontrol gruplarını oluşturan farelerin (Grup II ve Grup IV) hiçbirinde hidatik kistlere rastlanmamıştır. IHA ve Gel- diffuzyon testlerinde de pozitiflik tespit edilmemiştir. Sınırlı sayıda fare ve serumla yapılan çalışmada IHA testinin sensivitesi % 100. spesifltesi % 100, Gel-diffuzyon testinin sensivitesi % 6 spesivitesi % 100 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
54 SUMMARY Diagnosis of the Secunder Hydatidozis in White Mices (Mus do- mesticus domesticus) by IHA and Gel-diffusion Tests. In this study, white mice which are known as a good modal for secunder hy- datidosis were infected introperitonally with protoscolecies of E. granulosus coming from sheep. Antibody titers were measured by using IHA and Gel- diffusion Test Techniques in blood sera which were obtained from mice at early and late stages of infection, and also the sensivity and specificity of these to method were investigated. For this purpose. 120 mice were allotted to 4 groups. The blood samples were taken from Group I (the mice of early stage infection) in the 2 nd month and from Group III (the mice of late stage infection) in 3 th month of infection. Group II and IV were chosen as control groups following taking blood sam ples, they were all necropsied. In these necropsies, the numbers, develop ments, sizes, localisations, fertility or infertility of cysts were examined and measured carefully. The sera of mice were tested quantitatively by using IHA. and the same sera were tested qualitatively by using Gel-diffusion Test. Hydatid cysts developed in 21 out of 29 mice (72,4 %) in Group I. IHA test revealed positive reaction in hydatid cysts developed mice in Group I in which antibody titers were between the range of 1/100 and 1/200. No posi tive reaction was seen in the sera of this group by using Gel-diffusion Test. In Group III (the mice of late stage infection), hydatid cysts developed in 28 out of 34 mice (82.3%). In the sera of this group, IHA test revealed positive reac tion of which antibody titers between the ranges of 1/400 and 1/6400 while Gel-diffusion Test revealed positive reaction just only in three of the sera. In control groups which are Group II and IV, no hydatid cyst was seen. Both IHA and Gel-diffusion Tests also revealed no positive reaction in these two control groups. At the end of studying with limited number of mice and sera, it is de termined that the sensitivity was 100 %, and the specifity was 100 % for IHA test while the sensitivity and specificity were 6 % and 100 % respectively for Gel-diffusion Test.