Ankara piyasasında tüketime sunulan vakum paketli kahvaltılık tereyağların Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB kahvaltılık tereyağı şertnamesine uygunluğunun saptanması
  1. Tez No: 80168
  2. Yazar: MEHMET EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tereyağı, mikrobiyolojik, kimyasal, kalite, Butter, microbiological, chemical, quality
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
51 ÖZET Ankara Piyasasında Tüketime Sunulan Vakum Paketli Kahvaltılık Tereyağların Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine Uygunluğunun Saptanması. Bu çalışma, Ankara'da tüketime sunulan vakum paketli kahvaltılık tereyağların kimyasal ve mikrobiyolojik kalitelerinin saptanması amacıyla periyotlar halinde 6 değişik firmaya ait 60 tereyağı örneği analiz edildi. Kimyasal yönden analiz edilen tereyağlarmm; 1. Rutubet miktarları % 10.94 ile %17.89 değerleri arasında olup, ortalama değer %14.45'dir. Rutubet miktarlarının %20'nin Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB 'lığı Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olmadığı saptandı. 2. Yağsız kuru madde miktarları %0.11 ile %4.08 değerleri arasında olup, ortalama değer %1.38'dir. Yağsız kuru madde miktarlarının %25'nin Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB'lığı Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olmadığı saptandı. 3. Yağ miktarları %82.0 ile %86.0 değerleri arasında olup, ortalama değer %84.16'dır. Yağ miktarlarının %100'nün Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSBTığı Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olduğu saptandı. 4. Tuz miktarları %0.04 ile %0.23 değerleri arasında olup, ortalama değer %0.08'dir.Tuz miktarlarının %98.33'nün Gıda Maddeleri Tüzüğüne uygun olduğu saptandı. 5. Titre edilebilir asitlik dereceleri %0.160 LA ile %û.252 LA değerleri arasında olup, ortalama değer %0.190 LA'dır. Asitlik derecelerinin %100'nün Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB'lığı Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olduğu saptandı. 6. Peroksit sayılan 0.78 ile 2.45 değerleri arasında olup, ortalama değer 1.56'dır. Peroksit sayılarının %100'nün Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olduğu saptandı.52 7. Reichert-Meissl sayılan 25.2 ile 30.03 değerleri arasında olup, ortalama değer 27.80'dir. R.M sayılarının %100'nün Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olduğu saptandı. 8. Polenske sayılan 2.10 ile 2.60 değerleri arasında olup, ortalama değer 2.30'dur. 9. Pastörizasyon kontrollerinde fosfataz enzimi % 8.33 pozitif (+), %91.66 negatif (-)dir. Mikrobiyolojik yönden analiz edilen tereyağlanmn; 1. Aerob mezofil genel canlı sayısı ortalama 7,6xl0:> kob/ml olarak saptandı. 2. Koliform bakteri sayısı ortalama 1,0x10“ kob/ml olarak tespit edildi ve %31.66'nm Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olmadığı saptandı. 3. Örneklerin 3'de E.coli tespit edildi ve %5'nin Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olmadığı saptandı. 4. Lipolitik bakteri sayısı ortalama l,lxl03 kob/ml olarak tespit edildi ve %23.34'nün Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olmadığı saptandı. 5. Proteolitik bakteri sayısı ortalama 2,0x10”kob/ml olarak tespit edildi ve %26.66'mn Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olmadığı saptandı. 6. Maya-küf sayısı ortalama 6,5x1 02 kob/ml olarak tespit edildi ve %46.66'nın Gıda Maddeleri Tüzüğü, T.S.E ve MSB Kahvaltılık Tereyağı Şartnamesine uygun olmadığı saptandı. Bu sonuçlara göre, Ankara'da tüketime sunulan kahvaltılık tereyağlann kimyasal analiz verilerine göre, tereyağı üretiminde teknolojik kurallara belirgin bir şekilde uyulduğu ancak üretimden tüketim anına kadar hijyen ve sanitasyonun göz ardı edildiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY Determination of Conformity to Food Substance Regulation, T.S.E. and to Butter for Pasteurized Spesification Concerning to National Ministry of Defence of Vacuum-Packed Butters for Pasteurized As Offered to Consumption in Ankara. In this study to determine the chemical and microbiological quality of breakfast butter sold in Ankara city was carried out. For this purpose 60 samples from 6 plants were analysed 15 days intervals. Chemical analeysed of the butter are was follows; 1. The average value of moisture is 14.45% and the values are between 10.94% and 17.89%. It is determined that the amount of moisture in butter is not suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 2. The dry substance value without oil is between the values of 0.1 1% -4.08% and average value is 1.83%. 25% amount of dry substance is not suitable according to Food Regulation, T.S.E and MSB pasteurized butter regulation. 3. The oil amount is between the values of 82%-86% and the average value is 84.16%. The 100% of oil amount is suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 4. The salt amount is between the values of 0.04%-0.23% and the average value is 0.08%. The 98.33% of salt amount is suitable according to the Food Substance Regulation. 5. The acidity value which can be titrated is 0.160%-0.252% LA and average is 0.190%LA. The 100% of acidity value is suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 6. The peroxide number is between the values of 0.78-2.45 and the average value is 1.56. The 100% of peroxide number is suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation.54 7. The Reichert-Meissl number is between the values of 25.2-30.03 and the average value is 27.80. The 100% of Reichert-Meissl number is suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 8. The polenske number is between the values of 2.10-2.60 and the average value is 2.30. 9. In the pasteurization controls, the phosphatase enzime value is 8.33% (+), 91.66% (-). Microbiologically analeysed of the butter are was follows; 1. The total viable aerob colony average population is determined as 7,6x1 03 cfu/ml. 2. The colifors bacteria average number is determined as l,0xl0J cfu/ml and 31.66% of this amount is not suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 3. In the sample 3 E.coli bacteria is determined and 5% of this amount is not suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 4. The lipolytic bacteria average number is determined as 1,1x10"' cfu/ml and the 23.34% of this amount is not suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 5. The proteolytic bacteria average number is determined as 2,0x1 02 cfu/ml and the 26.66% of this amount is not suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. 6. The yeasts and molds average number is determined as 6,5x1 02 cfu/ml and the 46.66% of this amount is not suitable according to the T.S.E, Food Substance Regulation and MSB pasteurized butter regulation. As a resultose these chemical studies, pasteurized butter which will be consumed by people in Ankara is suitable according to the regalations determined by technology but one can see easily that hijyen and sanitation of butter is suitable from production phase to consumatation phase.