Püskürtülebilen tipteki kozmetik bir kısım emülsiyonlarda yüzey gerilimin partikül büyüklüğü ve bazı fiziksel parametreler üzerine etkilerinin incelenmesi
The Investigation of the effects of surface tension on particle size and some physical parameters of spraying type of some cosmetic emulsions
  1. Tez No: 80176
  2. Yazar: ÖZGE İNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kozmetik, Yüzey Gerilimi, Viskozite, Polietilen glikol emülsiyonları, Cosmetic, Surface Tension, Viscosity, Polyethylene glycol emulsions
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
133 ÖZET: Püskürtülebilen Tipteki Kozmetik Bir Kısım Emülsiyonlarda Yüzey Geriliminin Partikül Büyüklüğü ve Bazı Fiziksel Parametreler Üzerine Etkilerinin incelenmesi Bu çalışmada püskürtülebilen veya damlatılabilen kozmetik formülasyonların üzerinde yüzey gerilimi ve buna bağlı viskozluk, damla ağırlığı faktörlerinin birbiriyle ilişkisi incelendi. Bu ilişki özellikle klasik HLB sistemine uymayan emülsiyonlar olan PEG içeren emülsiyonlarda formülasyonun tasarlanması açısından önem taşımaktadır. Bu amaçla ilk olarak çalışmada kullanılacak cihazların özelliklerinin tanınması ve kullanım yöntemlerinin valide edilmesine yönelik ön çalışmalar yapıldı. Daha sonra, hazırlanan formüller üzerinde YEM ile yüzey gerilimi, viskozluk, hazırlama yöntemi, partiküllü maddelerin ve seyreltmenin formülasyona etkisi gibi parametreler incelenerek hazır bir formül üzerinde yapılacak değişiklikler ile özellikleri yeni ve püskürtülerek kullanılabilir formüller elde edilebileceği gösterilmeye çalışıldı. Çalışmanın bundan sonraki kısmında yüzey gerilimi, viskozluk ve damla ağırlığı gibi birbirini etkileyen parametrelerin yukarıda bahsedilen PEG emülsiyonlarından seçilen örnekler üzerinde etkisi incelendi. Elde edilen ve üzerlerinde yüzey gerilimi ve viskozluk gibi ölçümler yapılan emülsiyonlar püskürtülerek mikroskopta damlaların damla büyüklükleri incelendi ve bu incelemeden elde edilen sonuçlardaki farklar diğer üç parametredeki değişkenliklere bağlandı. En son olarak üzerlerinde çalışılan PEG-YEM formülasyonlarının bir pigment veya bir güneş filtresi için taşıyıcı olarak kullanımı amacıyla bu tür aktif maddelerin eklenmesi halinde püskürtmeye etkili faktörlerle ilgili olarak elde edilen sonuçların değişip değişmediği incelendi.
Özet (Çeviri)
134 SUMMARY: The Investigation of The Effects of Surface Tension on Particle Size and Some Physical Parameters of Spraying Type of Some Cosmetic Emulsions In this study, interaction of the factors, of surface tension upon sprayable or distillable cosmetic formulations and accordingly viscosity, and of drop weights are analyzed. This interaction is especially of importance in accordance with designing of formulation in emulsions covering PEG and which are not conformed to the classical HLB system. For this purpose, a preparatory study was performed through description and usage of equipment to be in this study. Then, some parameters like surface tension with SAA upon prepared formulas, preparation method, the effect of materials with particles and dilution through the formulation are analyzed and it is tried to be showed that some formulas which may be used by spraying and with new pecularities can be obtained. In the later part of this study, the effect of interacted parameters like surface tension, viscosity and drop weight through the samples selected from above mentioned PEG emulsions are analyzed. The obtained emulsions over which, some measurements like surface tension and viscosity were held, are sprayed and drop dimensions are analyzed in a microscope. The differences in obtained results are deemed to be depending on variables in the parameter. Lastly, it is analyzed that whether the obtained results related with efficient factors to spraying changed or not, in case of adding this kind of active factors in the aim of using PEG-SAA formulations as a carrier for pigment or sunscreen.