Sağlıklı, ölü veya anomalili doğan bebeklerin kordon serumları ile annelerinin serumlarında, hepatit C virüs antikorlarının (Anti-HCV) ELİSA yöntemi ile araştırılması
Detection of hepatitis C virus antibody (Anti-HCV) with ELISA, in the cord sera of healthy, stillbirth and anomalous newborns and their mothers
  1. Tez No: 80177
  2. Yazar: G. İŞTAR DOLAPÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. TEVFİK CENGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-HCV, ELISA, HCV, vertikal geçiş, Anti-HCV, ELISA, HCV, vertical transmission
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
67 ÖZET Sağlıklı, Ölü veya Anomalili Doğan Bebeklerin Kordon Serumları ile Annelerinin Serumlarında, Hepatit C Virus Antikorlarının (Anti-HCV) ELISA Yöntemi ile Araştırılması Bu çalışmada, sağlıklı doğum yapan veya gebelikleri ölü, prematür, anomalili bebek doğumu ile sonlanan annelerin serumları ile bebeklerinin kordon serumlarında HCV'nun vertikal geçişini incelemek için, ELISA yöntemi ile HCV antikorlarının varlığı araştırılmıştır. Bu araştırmada 185 anne serumunun 3*ünde (% 1.62) anti-HCV pozitifliği saptanmıştır. Anti-HCV seropozitif olan bu 3 anneden birinin bebeği de anti-HCV pozitif olarak bulunmuştur. Anne kanından kordon kanına anti-HCV geçişinde, sağlıklı bebek doğumu yapan grupla, anomalili bebek doğumu yapan grup arasında anlamlı bir fark olmadığı gözlenmiştir (p>0,05). Sağlıklı bebek doğumu açısından da anti-HCV pozitif ve negatif anneler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Virüsün titresi ile vertikal geçiş arasında korelasyon bulunduğuna ve infeksiyonun gebeliğin erken döneminde kazanılmadığına işaret eden çalışmamızda, HCV'nun parenteral yol dışında halen bilinmeyen geçiş yollarına açıklık getirilmek istenmiştir. Bulgularımız, HCV infeksiyonu için günümüz koşullarında gebelerin rutin taranmasının gerekli olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY Detection of Hepatitis C Virus Antibody (Anti-HCV) with ELISA, in the Cord Sera of Healthy, Stillbirth and Anomalous Newborns and Their Mothers In this study, the presence of HCV antibody was evaluated with ELISA in the sera of mothers' having healthy births, stillbirths, premature or anomalous infants and their infants' cord sera in order to investigate the vertical transmission of HCV. In this study, anti-HCV was positive in 3 of 185 (1,62 %) mothers' sera. One of these mothers' babies was also seropositive for anti-HCV. The difference between the mothers with healthy babies and the group with the anomalous babies was not statistically significant (p>0,05) for transmission of anti-HCV from mothers blood to cord blood. Besides anti-HCV positive group was not statistically different (p>0,05) from anti-HCV negative group for bearing healthy babies. In our study indicating that there is a correlation between virus titers and vertical transmission and infection is not acquired in early pregnancy, it was aimed to reveal the unclear transmission routes other man parenteral transmission of HCV. As a result our data show that routine screening of HCV infection in pregnancy is not necessary.