Ankara ilindeki aile hekimliği asistanlarının birinci basamak palyatif bakım hizmetleri hakkında bilgi ve yaklaşımları
Knowledge and approaches of family medicine assistants in Ankara on primary care palliative care services
  1. Tez No: 801794
  2. Yazar: GAMZE PUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK EREN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Birinci basamak palyatif bakım hizmeti, Palyatif bakım, PALLIA-TÜRK Projesi, Family Medicine, Primary palliative care service, Palliative care, PALLIA-TÜRK Project
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmadaki amacımız Ankara'da bulunan aile hekimliği asistanlarının birinci basamak palyatif bakım hizmeti hakkında bilgi ve düşüncelerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli, kesitsel, gözlemsel bir anket çalışmasıdır. Araştırma materyali olarak araştırmacı tarafından hazırlanan katılımcıların bilgi ve yaklaşımlarının değerlendirildiği anket formu kullanılmıştır. Anket Eylül 2022-Aralık 2022 arasında Ankara ili Aile Hekimliği uzmanlık eğitimine devam eden uzmanlık öğrencilerinden çalışmaya kabul edenlere uygulanmıştır. Anket formu katılımcılara Google Forms üzerinden ulaştırılmıştır. İstatistiksel Analiz için SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 244 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 29,2 ± 3,9 yıl, %80,3'ü kadın, %50,'si evli, %95,9'u tam zamanlı aile hekimliği asistanı ve %82,8'i Eğitim Araştırma Hastanesi'nde eğitim görmektedir. Katılımcıların sadece; %26,2'si daha önce birinci basamak palyatif bakım eğitimi almış, %30,3'ü kronik yara bakımı eğitimi almış, %42,6'sı asistanlıkta palyatif bakım servisinde görev almış, %68,0'ı meslek hayatında herhangi bir zamanda evde sağlık biriminde çalışmıştır. Katılımcıların bilgi puanı ortalaması 28 puan üzerinden 19,8 ± 4,0 ve katılımcılar bilgi sorularına %70,7 oranında doğru cevap vermiştir. Katılımcıların yaklaşım puanı ortalaması 12 puan üzerinden 6,7 ± 2,4'dür.Katılımcılar yaklaşım sorularına %55,8 oranında olumlu cevap vermiştir. Katılımcılardan birinci basamak palyatif bakım eğitimi alanlarda, kronik yara bakımı eğitimi alanlarda, asistanlıkta palyatif bakım servisinde görev alanlarda bilgi puanları anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Katılımcılardan birinci basamak palyatif bakım eğitimi alanlarda, kronik yara bakımı eğitimi alanlarda, asistanlıkta palyatif bakım servisinde görev alanlarda, meslek hayatında herhangi bir zamanda evde sağlık biriminde çalışanlarda, aldığı birinci basamak palyatif bakım hizmeti eğitiminin yeterli olduğunu düşünenlerde, palyatif bakım hizmeti vermenin ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini düşünmeyenlerde, birinci basamak palyatif bakım eğitimi almayı isteyenlerde yaklaşım puanının anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür.Katılımcıların %4,9'unun palyatif bakım hizmetleri yönergesi, %0,8'inin (n=2) PALLIA-TURK Projesi hakkında bilgisi vardır. Katılımcıların %8,2'si aldığı birinci basamak palyatif bakım hizmeti eğitiminin yeterli olduğunu düşünmekte, %32,0'ı birinci basamakta aktif olarak palyatif bakım hizmeti vermeyi istemekte, %99,2'si palyatif bakım hizmeti vermenin ayrı bir eğitim gerektirdiğini düşünmekte, %75,4'ü palyatif bakım hizmeti vermenin ayrı bir uzmanlık gerektirdiğini düşünmekte ve %91,0'ı birinci basamak palyatif bakım eğitimi almayı istemektedir. Sonuç: Çalışmamız sonucunda çalışmaya katılan asistanların birinci basamak palyatif bakım hizmeti konusunda yeterince eğitimlerinin olmadığı, konu hakkında bilgileri olsa da kendilerini birinci basamak palyatif bakım hizmeti sunmak konusunda yeterli görmedikleri ve bu hizmeti meslek hayatlarında sunmak istemedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim in this study is to evaluate the knowledge and thoughts of family medicine assistants in Ankara about primary care palliative care. Material and Methods: Our study is a single-centered, cross-sectional, observational survey study. As the research material, a questionnaire form prepared by the researcher, in which the knowledge and approaches of the participants were evaluated, was used. The questionnaire was applied between September 2022- December 2022 among the assistants who continued their specialization training in Family Medicine in Ankara and accepted to the study. The questionnaire form was delivered to the participants via Google Forms. SPSS program was used for Statistical Analysis. Results: 244 people participated in the study. The mean age of the participants was 29.2 ± 3.9 years, 80.3% were women, 50% were married, 95.9% were full-time family medicine assistants and 82.8% were in the Training and Research Hospital is studying. Participants only; 26.2% had previously received primary level palliative care training, 30.3% received chronic wound care training, 42.6% worked in the palliative care service as an assistant, 68.0% had any experience in their professional life. He also worked in the home health unit. The knowledge score average of the participants was 19.8 ± 4.0 out of 28 points, and the participants answered the knowledge questions correctly at a rate of 70.7%. The average approach score of the participants was 6.7 ± 2.4 out of 12 points. The participants answered positively to the approach questions at a rate of 55.8%. The knowledge scores of the participants were found to be significantly higher in those who received primary care palliative care training, those who received chronic wound care training, and those who worked in the palliative care service as a residency. Among the participants, those who received primary palliative care training, those who received chronic wound care training, those who worked in the palliative care service as assistants, those who worked in the home health unit at any time in their professional life, and those who thought that the primary level palliative care training was sufficient, stated that providing palliative care requires a separate expertise. It was observed that the approach score was significantly higher in those who did not think and who wanted to receive primary palliative care education. 4.9% of the participants have knowledge of the palliative care services directive, and 0.8% (n=2) of the PALLIA-TURK Project. 8.2% of the participants think that the primary level palliative care training they received is sufficient, 32.0% want to provide palliative care services actively in primary care, 99.2% think that providing palliative care services requires a separate training, 75.4% think that providing palliative care services requires a separate expertise and 91.0% want to receive primary palliative care training. Conclusion: As a result of our study, it was seen that the assistants who participated in the study did not have enough education about primary palliative care service, they did not see themselves enough to provide primary palliative care service even though they had knowledge about the subject and they did not want to offer this service in their professional life.