A new global Fintech index and its application to optimum policy generation based on reinforcement learning
Yeni bir küresel Fintech endeksi ve pekiştirmeli öğrenmeye dayalı optimum politika oluşturmaya uygulanması
  1. Tez No: 801832
  2. Yazar: OYLUM ŞEHVEZ ERGÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KENAN ERKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Fintek, Birleşik Gösterge, Pekiştirmeli Öğrenme, Fintek Belirleyicileri, Küresel Fintek Indeks, Fintech, Composite Indicator, Reinforcement Learning, Determinants of Fintech, Global Fintech Index (GFI)
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Teknolojik uygulamaların finansla birleşmesi, özellikle 2008 Küresel Finans Krizi sonrası daha sık olmakla birlikle, 1990'lı yıllardan başlayarak“Fintek”olarak, literatürdeki yerini almıştır. Fintek adından da anlaşılacağı üzere finans ve teknolojinin kaynaşmasıdır. Teknolojinin her zaman finans endüstrisini etkilediği ve çalışma şeklini değiştirdiği bilinmektedir. Bu durumun en belirgin örnekleri, ATM makinelerinin kullanılmaya başlanması ve banka para transfer sistemlerinin gelişimiyle birlikte finans sektöründe yaşanan verimlilik artışıdır. Buradaki asıl soru şudur; şu anda yaşanan Fintek devrimini diğer dönemlerden farklı kılan nedir? Birincisi, yeni teknolojilerin test edilmesi ve finans piyasalarına girişi daha önce bu kadar hızlı olmamıştır. Bir diğer önemli husus ise, günümüzde yaşanan bu gelişmenin etkisinin sadece finans piyasalarında değil, aynı zamanda, yeni start-up ve büyük teknoloji firmalarının geliştirdikleri finansal ürünlerle, finans sektörü dışında da rekabet ortamı yaratması ve tüm ekonomide dışsal etki oluşturmasıdır. Günümüzdeki Fintek kavramının sınırı finans sektörünü aşmış ve farklı sektörlerden girişimcilerin de odak noktası haline gelmiştir. Bu nedenledir ki, Fintek'in ülkelerin ekonomileri ve büyümeleri üzerindeki etkisi her zamankinden daha fazla araştırılması gereken bir konudur. Tüm bunlarla birlikte, Fintek dünya çapında finans piyasalarına katılımı teşvik ederek, milyonlarca insanın ve işletmenin küresel ekonomiye katılımını sağlamaktadır. Finansal hizmetlere erişim, sağlık, eğitim ve iş hayatına yatırım yapmayı kolaylaştırması nedeniyle küresel kalkınma için kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, bu tez kapsamında, Fintek'in belirleyicilerini kullanarak ülkelerin bu alandaki gelişmişlik düzeylerini gösteren birleşik bir gösterge oluşturulması ve bu alanda ön plana çıkabilmeleri için izlemeleri önerilen politikaların, ülke özelinde ortaya konularak, politika yapıcılara yol gösterici olunması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, öncelikle Fintek'in belirleyicileri ortaya konulmuş ve birleşik bir gösterge oluşturulmuş akabinde, gösterge skorları kullanılarak pekiştirmeli öğrenme yöntemi yardımıyla ülke özelinde politika önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The merger of technological applications with finance has taken its place in the literature as Financial Technology (Fintech) starting from the 1990s, although it has become more frequent especially after the 2008 Global Financial Crisis (GFC). Fintech, as the name suggests, is the fusion of finance and technology. It is known that technology has always affected the finance industry and changed the way it works. For example, the introduction of Autometed Teller Machine (ATM), money transfer systems and the increase in productivity emerged with these developments in the financial sector have been inevitable. The question is, what makes the current Fintech revolution different from other periods? First, the testing and introduction of new technologies into financial markets has never been so rapid before. Another important point is that the impact of today's development is not only on the financial markets, but also on the economy as a whole, as new start-ups and large technology companies create competition outside the financial sector with the financial products they develop, creating an exogenous effect on the entire economy. Today's Fintech concept has transcended the financial market and has become the focus of entrepreneurs from different sectors. For this reason, the impact of Fintech on the economies and growth of countries is a topic that needs to be researched more than ever. With all this, Fintech promotes participation in financial markets around the world, enabling millions of people and businesses to participate in the global economy. Access to financial services is critical for global development as it facilitates investment in health, education and business. Concordantly, within the scope of this thesis, it is aimed to create a composite indicator representing Fintech development of countries by using the prominent determinants of it and to provide guidance to policy makers by revealing the policies recommended to be followed in order to come to the forefront in this field on a country-specific basis. In this direction, firstly, a composite indicator was created by detecting the determinants of Fintech and then, using the indicator scores, policy recommendations were made for each country with the help of Reinforcement Learning (RL).