The integration of TRIZ method in English language teaching and learning
TRIZ yönteminin İngiliz dili öğretimi ve öğrenimine entegrasyonu
  1. Tez No: 801833
  2. Yazar: RAHAF ABDÜLKERIMELCERBAA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA FİLİZ TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TRİZ, TRİZ Yöntemi, TRİZ İlkeleri, İngiliz Dili Eğitimi, Yaratıcı Düşünce, TRIZ, TRIZ Method, TRIZ Principles, English Language Teaching, Creative Thinking
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Eğitim sistemleri, İngilizce'nin dünyadaki birçok ülkede yaygınlaşması nedeniyle İngilizce öğretimi ve öğrenimine daha fazla odaklanmaya başlamıştır. TRIZ, öğrencilerin çalışma becerilerinin gelişmesine yardımcı olan ve yaratıcı düşünmelerini teşvik eden en önemli öğretim yöntemlerinden biridir. Bu tezin amacı, TRIZ yönteminin İngilizceyi öğretmek ve öğrenmek için nasıl kullanılabileceğini göstermektir. TRIZ'i İngilizce öğretimi ve öğrenimine entegre etmenin sonuçlarını göstermek için yarı deneysel bir araştırma tasarımı kullanılmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları, Uşak ilinde bulunan 23 Nisan Ortaokulundaki dört adet altıncı sınıf öğrencileridir. Bu sınıflardan ikisi deney grubu, diğer iki sınıf ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Her grupta 48 öğrenci vardır. Her iki gruba da Macmillan Academy Stars ön testi uygulanmış ve daha sonra deney gruplarına TRIZ ilkelerine dayalı İngilizce dersleri işlenirken, kontrol gruplarına standart İngilizce dersleri ile devam edilmiştir. İki aylık eğitimin ardından aynı test, her iki gruba, sonuçların karşılaştırılabilmesi için son test olarak uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları SPSS istatistiksel analiz programı kullanılarak incelenmiştir ve sonuçlar her iki grubun da performanslarını iyileştirdiğini göstermiştir. Ancak, deney grupları kontrol gruplarından daha başarılı olmuştur. Bu çalışma kapsamında TRIZ'in altıncı sınıf İngilizce derslerinde kullanımını ve öğrencilere sağladığı faydaları destekleyecek veriler elde edilmiştir. Mevcut araştırma, ayrıca, yabancı dil olarak İngilizce öğretmenlerine, öğrencilerin yaratıcı yeteneklerinin geliştirilmesinde ve yeni bilgileri alışılmamış yollarla öğrenmelerine yardımcı olmak için TRIZ'i derslerine dahil etmelerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bu yeni yollar öğrencilerin öğrenmeye ilgi duymasını sağlamaktadır ve hem katılımı hem de yenilikçi düşünceyi teşvik etmektedir.
Özet (Çeviri)
The educational systems have started to give a higher focus on English language teaching and learning because of its widespread dissemination in many countries around the world. TRIZ is one of the most important teaching methods that helps the development of students' study skills and stimulates their creative thinking. The purpose of this thesis is to illustrate how the TRIZ method can be used to teach and learn English. A quasi-experimental research design was utilized to demonstrate the consequences of integrating TRIZ into English language teaching and learning. The participants of this study were four classes of sixth-grade students at 23 Nisan Middle School in Uşak, Turkey. Two of these classes were assigned as the experimental group, while the other two classes were determined as the control group. Each group had 48 students. The pre-test of Macmillan Academy Stars was administered for both groups, and then the experimental groups were taught using lesson plans based on TRIZ principles, while the control groups kept using the usual way of learning English. After two months of instruction, the same test was administered as a post-test to both groups in order to compare their results. The results of the study were examined using the SPSS statistical analysis program, and the results showed that both groups had improved their performance; however, the experimental groups did much better than the control groups. Within the framework of this study, data were obtained to support the use of TRIZ in sixth-grade English lessons and the benefits that it offers to students. The present research also shows how important it is for teachers of English as a Foreign Language (EFL) to incorporate TRIZ into their lessons to assist students in developing their creative abilities and learning new information in novel ways. These novel ways keep students interested in learning and encourage both participation and innovative thought.