Okul öncesi öğretmenlerinin okul kültürü ve okul müdürlerinin kültürel liderlik davranışına ilişkin görüşleri
Preschool teachers' views on school culture and school principals' cultural leadership behavior
- Tez No: 801852
- Danışmanlar: DOÇ. RAMAZAN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürel liderlik, Cultural leadership
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı bağımsız anaokulunda çalışan okul öncesi öğretmenlerinin kültürel liderlik davranışına ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Antalya İli Merkez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı anaokullarında görev yapmakta olan 15 katılımcı anasınıfı öğretmeninin görüşlerini kapsamaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yapılan nitel çalışmada ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Görüşmeler içerik analizi ile çözümlenmiş ve verilerin yüzde ve frekans değerleri verilmiştir Araştırmadan elde edilen verilere dayanılarak, bağımsız anaokullarında okul müdürlerinin kültürel liderlik davranışları sergilemelerinin öğretmenler üzerinde olumlu yönde etkileri olduğu tespit edilmiş bununla birlikte öğretmenlerin kavram olarak kültürel liderlik ve de okul müdürlerinin kültürel liderlik davranışına ilişkin görüşleri olmak üzere iki farklı sonuç çıkmıştır.Görüşme sonuçlarında öğretmenlerin kültürel liderlik kavramı hakkında bilgi sahibi oldukları ve okul müdürlerinin kültürel liderlik davranışına ilişkin bütün öğeleri öğrenmiş, kültürel unsurları içselleştirmiş ve değerlendirme sürecini tamamlamış; kültürün oluşması ve yorumlanmasında ortaya koyacağı vizyon ve yeni değerlerle etkin rol oynayan kişi olduğu düşüncesinin hakim olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmanın okul yöneticilerinin kültürel liderlik becerilerini arttıracak farklı çalışmalara rehberlik etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of preschool teachers working in independent kindergartens on cultural leadership behavior. The research includes the opinions of 15 participant kindergarten teachers working in kindergartens affiliated to Antalya Province Central District National Education Directorate in the 2021-2022 academic year. Qualitative research method was used in the research. A voice recorder was used in the qualitative study. The interviews were analyzed by content analysis and the percentage and frequency values of the data were given. Based on the data obtained from the research, it was determined that the cultural leadership behaviors of the school principals in independent kindergartens had positive effects on the teachers. They have learned all the elements related to the cultural leadership behavior of school principals, internalized the cultural elements and completed the evaluation process; It has been determined that the idea that he is the person who plays an active role with the vision and new values that he will reveal in the formation and interpretation of the culture is dominant. It is expected that this research will guide different studies that will increase the cultural leadership skills of school administrators.