Kronik böbrek hastalıklı kedilerde kurkuminin renoprotektif etkilerinin araştırılması
Investigation of renoprotective effects of curcumin in cats with chronic kidneys disease
  1. Tez No: 801853
  2. Yazar: MURAT İLGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SİNAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Chronic kidney disease, Cat, Curcumin, Treatment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), geri dönüşü olmayan yapısal ve/veya fonksiyonel renal lezyonlara yol açan evcil kedilerin en yaygın hastalıklarından biridir. Bu çalışmada, KBH'li kedilerde kurkuminin renoprotektif etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma materyalini değişik ırk, yaş ve cinsiyetteki 24 kedi oluşturdu. Çalışma, 1'i kontrol, 2'si deneme olmak üzere 3 gruptan oluştu ve her grupta 8 kedi yer aldı. Kontrol grubu sağlıklı kedilerden oluştu (n=8). Klasik tedavi grubu III. evre KBH'li kedilerden oluştu ve bu gruba klasik tedavi uygulandı (n=8). Kurkumin grubu, III. evre KBH'li kedilerden oluştu ve bu gruba klasik tedaviye ilave olarak 40 mg/kedi günde iki kere 60 gün süreyle oral yolla kurkumin uygulandı (n=8). Kontrol grubundakilerden bir kere, deneme gruplarındaki kedilerden ise 0, 15, 30, 45 ve 60. günlerde hematolojik (WBC, HG, HCT, RBC) ve biyokimyasal (kreatinin, P, Ca, K, TCO2, SDMA, TAS, TOS, NF-Kb, Caspase-3) analizler için kan örnekleri alındı. Ayrıca idrarda SG ve UPC'yi belirlemek için sistosentezle idrar örnekleri alındı. Bulgular: Hem klasik tedavi hem de kurkumin uygulanan grupta 2 aylık takip süresince SDMA ve Kreatinin değerlerinin kontrol grubuna göre yüksek olduğu belirlendi (P0.05). TOS değerleri gruplar arası karşılaştırıldığında, kurkumin (5.31±0.20) ile klasik tedavi grubu (5.14±0.19) 0. gün değerleri kontrol grubuna göre (3.26±0.06) yüksekken (P0.05). NF-κB değerleri gruplar arası karşılaştırıldığında, klasik tedavi grubunun 0. gün değeri (3.42±0.63), kontrol grubundan (2.15±0.12) sadece rakamsal olarak yüksekken (P>0.05), kurkumin uygulanan grubun 0. gün değerinin ise (4.71±0.65) kontrol grubundan yüksek olduğu belirlendi (P0.05). Caspase-3 değerleri gruplar arası karşılaştırıldığında, kurkumin grubu (2.81±0.25) ile klasik tedavi grubu (2.57±0.30) 0. gün değerlerinin kontrol grubuna göre (1.33±0.08) yüksek olduğu belirlendi (P0.05). Hem klasik tedavi hem de kurkumin uygulanan grupta 2 aylık takip süresince idrar SG değerleri kontrol grubuna göre düşük olduğu belirlendi (P0.05). Sonuç: Klasik tedaviye ilave olarak 40 mg/kedi/günde iki kere bölünmüş doz olarak kurkumin kullanımının III. evre KBH'li kedilerde oksidatif stresi engelleyerek, anti-inflamatuar ve antiapoptotik etki göstererek renoprotektif etki gösterdiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic kidney disease (CKD) is one of the most common diseases of domestic cats that causes irreversible structural and/or functional renal lesions. In this study, it was aimed to investigate the renoprotective effects of curcumin in cats with CKD. Material and Method: The study material consisted of 24 cats of different breeds, ages and sex. The study consisted of 3 groups, 1 control and 2 experimental, and each group included 8 cats. The control group consisted of healthy cats (n=8). Classical treatment group consisted of cats with stage III CKD and classical treatment was applied to this group (n=8). Curcumin group consisted of cats with stage III CKD and in addition to classical treatment, curcumin was administered orally for 60 days as 40 mg/cat twice a day for 60 days (n=8). For hematological (WBC, HG, HCT, RBC) and biochemical (Creatinin, P, Ca, K, TCO2, SDMA, TAS, TOS, NF-κB, Caspase-3) analyzes, blood samples were taken once from the cats in the control group and on the 0, 15, 30, 45 and 60 days from the cats in the experimental groups. In addition, urine samples were taken by cystocentesis to determine SG and UPC in the urine. Results: SDMA and creatinine values were found to be higher in both the classical treatment and curcumin group compared to the control group during the 2-month follow-up period (P0.05). When TOS values were compared between the groups, the curcumin (5.31±0.20) and the classical treatment group (5.14±0.19) day 0 values were higher than the control group (3.26±0.06) (P0.05). When NF-kB values were compared between the groups, the day 0 value of the classical treatment group (3.42±0.63) was higher than the control group (2.15±0.12) only numerically (P>0.05), the 0th day value of the curcumin group (4.71±0.65) was found to be higher than the control group (P0.05). When Caspase-3 values were compared between the groups, it was determined that day 0 values of the curcumin group (2.81±0.25) and the classical treatment group (2.57±0.30) were higher than the control group (1.33±0.08) (P0.05). During the 2-month follow-up period, urinary SG values were found to be lower in both the classical treatment and curcumin group compared to the control group (P0.05). Conclusion: It was concluded that the use of curcumin 40 mg/cat twice a day in addition to the classical treatment showed a renoprotective effect by inhibiting oxidative stress, showing anti-inflammatory and antiapoptosis effects in cats with stage III CKD.