Broiler sürülerinde cinsiyet gruplarının ayrı büyütülmeleri ve erken dönemde kısa süreli yem kısıtlamasının verim özelliklerine etkisi
The Effects of sex separate rearing and early feed restriction on some production characteristics of broilers
  1. Tez No: 80192
  2. Yazar: FATİH ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. TAHİR AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, broiler index, production characteristics, restnetod feeding, sex seperale tearing
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
43 ÖZET Bu çalışma broiler sürülerinde cinsiyetin ve erken dönemde kısıtlı yemleme programının bazı verim ve immünolojik özellikler üzerine olan etkilerini araştırmak amacı ile hazırlanmıştır. Araştırma iki tekrarlı olarak ve her tekrarda 2256 civciv olmak üzere toplam 4512 civciv üzerinde yapılmıştır. Araştırmada serbest ve kısıtlı yemleme grupları, ve her grupta erkek, dişi ve karışık olmak üzere toplam altı grup bulunmaktadır. Altıncı hafta sonunda serbest yemleme gruplarında canlı ağırlık ortalamaları sırası ile 2194,25; 1920,75 ve 1972,75 g; Kısıtlı yemleme gruplarında ise 1991,12; 1770,25 ve 1951,75 g olarak bulunmuştur. Broiler basma yem tüketimi; 4143,58; 3825,32; 3925,74 ve 3604,25; 3411,78; 3593,60 g. Yemden yararlanma değerleri 1,88; 1,99; 1,99 ve 1,81; 1,93; 1,84 olarak bulunmuştur. En fazla canlı ağırlık ortalaması ve en iyi yemden yararlanma değerleri erkek gruplarında gözlenmiştir. Kısıtlı yemleme gruplarında yem tüketimi ve yemden yararlanma değerleri serbest yemleme gruplarına göre daha iyi bulunmuştur. İncelenen gruplardaki yaşama gücü değerleri sırası ile, 91,87; 91,20; 91,56 ve 93,82; 93,83; 93,81 olarak hesaplanmıştır. Kısıtlı yemleme gruplarında yaşama gücü değerleri daha yüksek olarak bulunmuştur. Karkas ve değerli parçalar bakımından özellikle erkek ve dişiler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Gruplarda soğuk karkas ağırlıkları sırası ile, 1493,50; 1330,50; 1380,25; 1369,00; 1226,00; 1344,59 g but ağırlıkları, 547,25; 470,75; 492,25; 490,75; 403,75; 435,25 g, göğüs ağırlıkları 358,00; 310,50; 328,75; 313,50; 280,25; 282,75 g, kanat ağırlıkları, 183,50; 165,75; 174,50 ve 169,00; 51,50; 162,00 g, karın yağı miktarı 28,25; 25,45; 26,55 ve 15,77; 15,77; 17,87 g, broiler verim indeksi değerleri 255,3; 209,5; 216,1 ve 245,7; 204,9 ve 236,9 olarak bulunmuştur. Newcastle Hastalığına karşı belirlenen aşı öncesi (maternal bağışıklık) ve aşı sonrası kandaki antikor düzeyleri için gruplar arası farklılıklar önemli bulunmamıştır.44 Bu çalışmada elde edilen sonuçlar erkek ve dişi broilerîerin ayrı buyütülmelerinin baa verim özellikleri üzerine olumlu etkisi olduğu ve yetiştirmede bazı avantajlar sağladığı gözlenmiştir. Erken yaşta kısıtlı yemleme programı uygulanmasının yemden yararlanma, yaşama gücü ve karın yağı miktarı gibi bazı verim özellikleri üzerine olumlu etki yaptığı ve üreticilere önerilmeğinin mümkün olabileceği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Ayn cinsiyet besleme, broiler, kısıtlı yemleme, verim indeksi, verim özellikleri
Özet (Çeviri)
45 SUMMARY THE EFFECrS OF SEX SEPAIIXTE REARING AND EARLY FEED RESTRICTION ON SOME PRODUCTION CHARACTEIUSnCS OF BROILERS Tiiis study was held to investigate the effects of sex separate rearing and teed restriction on production performance and immunological characteristics of \\\\i hi oilers. Live material of !he investigation was consisted of 4512 day-old broiler hatched in two groups as 2256 chicks in each hatch. Mate, female, mixed sex groups of broilers were tested under restricted and ad lib. feeding conditions. Six weeks of mean body weight figures were found as, 2194,2; 1920,75; 1972,75; 1991,12: 1770,25 and 1951,75 g respectively. Total feed consumption per bird, were found as 4143,58; 3X25,32; 3925,74; 3604,25; 341 1, 7X and 3595,60 g respectively, feed efficiency figures were calculated as, 1,88;1,99;1,99;1,S1;1,93;1,84 respectively. The male groups showed the highest performance in avarege body weight and feed efficiency. Feed efficiency were also found to be higher in groups feed restricted than the groups fed ad lib. Lfveability figures were 91,87; 91,20; 91,56; 93,82; 93.83, and 93,81 respectively in six weeks of rime as percentage of the living birds. Lh eability percentages were found Jo be higher in groups fed restricted than the groups those were feed ad lib.. There were significant differences between male and female groups in respect of carcass weight and valuable meat percentages of the carcass (P 0.05). Cold carcass weights were, 1493,50; 1330,50; 1380,25; 1369,00; 1226,00 and 1344,59 g respectively. Tight weights were 547,25; 470,75; 492,25; 490,75; 430,75 and 435,25 g respectively. Breast weights were 358,00; 310,50; 328,75; 313,50; 280,25 and 282,75 g respectively. Wing weights were 183,50; 165,75; 174,50; 169,00; 151,6016 and 162,00 g respectively. Abdominal fat weights were 28,25; 25,-15; 26,55; 15,77; 15,77; 17,87 g respectively. Broiler efficiency factors were estimated to be 255,3; 209,5; 216,1; 245,7; 204,9 and 236,9 respectively. Group differences for the New Castle Disease Anticor titers were not.statistically significant before and after Newcastle Disease vaccination. It may be stated as the result of this investigation that sex separated reading of broilers has positive effects on broiler performance traits It v.as also observed that teed restriction in early life of broilers.has positive effects on broiler performance traits including feed efficiency, Hvcability and abdominal tat content.