Farklılıkların yönetimi ile örgütsel muhalefet ve örgütsel yaratıcılık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between diversity management, organizational opposition and organizational creativity
  1. Tez No: 801923
  2. Yazar: CANSU SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık personeli, farklılıkların yönetimi, örgütsel muhalefet, yaratıcılık, Health worker, diversity management, organizational opposition, creativity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İş hayatının küreselleşmesiyle birlikte şirketler içinde farklılıklar artış göstermektedir. Bu farklılıklar; işgücündeki farklılıklar yaş, cinsiyet, fiziksel yetenekler, eğitim, sosyo-ekonomik durum, ırk, din ve kültür gibi faktörlerden kaynaklanabilir. İşgücü farklılıklarının hem örgüt hem de toplum üzerinde güçlü bir etkisi olduğundan dolayı, farklılıkların iyi anlaşılmadığı, kabul edilmediği ve iyi yönetilmediği durumların birey, grup, örgüt ve toplum düzeyinde sorunlara yol açması kaçınılmazdır. Bu araştırmada; sağlık personellerinin farklılıkların yönetimi, örgütsel muhalefet ve yaratıcılıkları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ankara ilindeki sağlık kurumlarında çalışan 383 sağlık personeli bu çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Örneklem sayısında Covid salgını sonrası sağlık personelleri yaşadıkları sorunlardan kaynaklanan nedenlerle katılımda zorluklar yaşanmıştır. Araştırma sonucunda sağlık personellerinin bireysel, örgütsel ve yönetsel alanda farklılıkların yönetimine dair algıları orta düzeyde bulunmuştur. Araştırma kapsamında, Sağlık personellerinin yaratıcılık davranışları; uzmanlık, yaratıcı düşünme becerisi ve motivasyon olmak üzere belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışanların yaratıcılıklarına dair uzmanlıklarını çok yüksek düzeyde, yaratıcı düşünme becerisi ve motivasyonlarını ise orta düzeyde değerlendirmektedirler. Araştırma sonuçlarına göre, çalışanların yaratıcılık düzeyleri yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, mesleki deneyim süresi, çalıştıkları birim ve çalışma biçimlerine göre farklılık gösterirken çalışanların cinsiyetlerine göre yaratıcılık düzeyleri farklılaşmamaktadır. Çalışma sonuçlarına göresağlık personelinin, farklılıkların yönetimine dair algıları cinsiyet ve çalıştıkları birimlere göre farklılık göstermezken farklılıkların yönetimine dair algıları yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, mesleki deneyim süreleri ve çalışma şekillerine göre farklılaşmaktadır. Araştırmada, ayrıca, sağlık personelinin örgütsel muhalefet davranışlarından yatay ve dikey muhalefet davranışları orta düzeyde bulunmuştur. Çalışanların örgütsel muhalefet davranışları yaş, eğitim düzeyi, mesleki deneyim süreleri ve çalışma şekillerine göre farklılık gösterirken cinsiyet, medeni durum ve çalıştıkları birime göre farklılık göstermemektedir. Diğer bir sonuç ise, sağlık personellerinin farklılıkların yönetimine dair algıları ile yaratıcılık düzeyleri arasında pozitif bir ilişki saptanmışken örgütsel ve yönetsel alandaki farklılıkların yönetimi ile örgütsel muhalefet arasında negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Örgütsel muhalefet ile yaratıcı düşünme becerisi arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Fakat yatay muhalefet ile yaratıcılığa dair motivasyon arasında negatif bir ilişki saptamıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization of business life, differences within companies increase. Differences in the workforce can be caused by factors such as age, gender, physical abilities, education, socioeconomic status, race, religion and culture. Since labor force differences have a strong impact on both the organization and society, it is inevitable that situations where differences are not well understood, accepted and managed well will lead to problems at the level of individuals, groups, organizations and societies. In this study; The relationships between the diversity management, organizational opposition and creativity of healthcare professionals were examined. 383 health workers working in health institutions in Ankara constitute the sample of this study. In the number of samples, there were difficulties in participation due to the problems experienced by health workers after the Covid epidemic. As a result of the research, the perceptions of health professionals about the management of differences in individual, organizational and managerial fields were found at a moderate level. While the perceptions of healthcare professionals about the management of diversity do not differ according to gender and the units they work in, their perceptions of the management of diversity differ according to age, marital status, education level, professional experience and working style. In the study, horizontal and vertical opposition behaviors of health workers were found to be moderate. While the organizational dissent behaviors of the employees differ according to age, education level, professional experience and working style, they do not differ according to gender, marital status and the unit they work in. Within the scope of the research, creativity behaviors of healthcare professionals; expertise, creative thinking skills and motivation were tried to be determined. They evaluate the creativity of the employees at a very high level, and their creative thinking skills and motivation at a moderate level. According to the results of the research, while the creativity levels of the employees differ according to age, marital status, education level, professional experience period, the unit they work in and the way they work, the creativity levels of the employees do not differ according to their gender. Another result is that while there is a positive relationship between the perceptions of healthcare professionals about the management of differences and their creativity levels, a negative relationship has been found between the management of differences in the organizational and managerial fields and organizational opposition. A positive correlation was found between organizational opposition and creative thinking skills. However, he found a negative relationship between horizontal opposition and motivation for creativity.