İlkokul öğrencilerinin problem çözme kaygısı ile problem çözme başarısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research of the relationship between primary school students' mathematics problem solving anxiety and problem solving success
- Tez No: 801922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme Kaygısı, Problem Çözme, Strateji, Problem Solving Anxiety, Problem Solving, Strategy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmanın amacı, İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin problem çözme kaygısının, problem çözme başarısına etkisini incelemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, küme örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Çalışma grubu; 185'i kız, 152'si erkek olmak üzere toplam 337 ilkokul dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, Afyonkarahisar ilinde 4 devlet okulunun 15 şubesinde bulunan öğrenciler ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, öğrencilerin problem çözme kaygı düzeyini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“İlkokul Problem Çözme Kaygısı Ölçeği”ve öğrencilerin problem çözme başarılarını belirleyebilmek amacıyla Ulu (2016) tarafından geliştirilen“Rutin Olmayan Problem Çözme Başarı Testi”kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizinde, ilkokul öğrencilerinin problem çözme kaygılarının, rutin olmayan problem çözme başarılarına etkisini belirlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi ve ilkokul öğrencilerinin problem çözme stratejilerinin, problem çözme kaygı seviyesini ayırmada etkisini belirlemek amacıyla lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ilkokul öğrencilerinin problem çözme başarısının anlamlı yordayıcılarının; anlama kaynaklı kaygılar, çözüm süreci kaynaklı kaygılar ve özgüven kaynaklı kaygılar olduğu tespit edilmiştir. İlkokul öğrencilerinin problem çözerken kullandıkları; tahmin ve kontrol stratejisi, şekil ve diyagram çizme stratejisi ve geriye doğru çalışma stratejisi kaygı seviyesini düşürürken, matematik cümlesi yazma stratejisinin (kural tabanlı çözüm stratejisi) öğrencilerin kaygı seviyesini artırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of primary school 4th grade students' maths problem solving anxiety on their problem solving success. One of the quantitative research methods, relational survey model was used in the research. The study group of the research was selected by cluster sampling method. The study group consists of 337 primary school fourth grade students, 185 girls and 152 boys. The research was carried out with students in 15 classes of 4 public schools in Afyonkarahisar in the second semester of the 2021-2022 academic year. The“Primary School Problem Solving Anxiety Scale”developed by the researcher to determine the problem solving anxiety level of the students and the“Non-Routine Problem Solving Achievement Test”developed by Ulu (2016) to determine the problem solving success of the students were used as data collection tools in the research. In the data analysis of the research, multiple linear regression analysis was used to determine the effect of primary school students' problem solving anxiety on non-routine problem solving success, and logistic regression analysis was used to determine the effect of primary school students' problem solving strategies in separating problem solving anxiety levels. As a result of the research, significant predictors of primary school students' problem solving success; It has been determined that there are concerns about self-confidence, concerns about the solution process, and concerns about understanding. Primary school students use while solving problems; It was determined that while trial and error strategy, drawing figures and diagrams strategy and working backwards strategy decreased the anxiety level, the strategy of writing a mathematical sentence increased the anxiety level of the students.