Kültür - politika ilişkileri bağlamında popüler kültür-popülizm ilişkisi
Popular culture-populism relationship in the context of cultural - policy relations
  1. Tez No: 801924
  2. Yazar: OĞULCAN ÜMİT ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VASFİYE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Popüler Kültür, Dijitalleşme, Medya, Lider, Populism, Popular Culture, Digitalization, Media, Leader
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Popülizm yirminci yüzyılın sonlarında sıkça konuşulur, yirmi birinci yüzyılda ise politika biliminin hâkim kavramlarından olmuştur. Ancak tanımı ve kavramın mahiyeti noktasında bir uzlaşı ve ortak görüş yoktur. Sosyal bilimlerde genel durum böyledir ancak bu farklı görüşler konu popülizm olunca kendini daha çok göstermektedir. Ancak kısaca Popülizm; halkın politikanın merkezine alınması, elit karşıtlığı, halk merkezli politika yapılması ve halkın politika için politik sorumluluk alması için teşvik edilmesi olarak tanımlanmaktadır. Popülist lider ve partiler genelde bulundukları topluma göre farklı özellikler sergileyebilir bu da popülizmin sert-katı ideoloji olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu durumda popülizm diğer ideolojiler ile eklemlenir ancak bu durumda dâhi onu anlamak güç değildir. Popülistlerin en temel özelliği o toplumun“seçkinlerini\elitlerini”ifşa edip onlara karşı politika yürütmektir. Bu seçkinler politikanın ve toplumların farklı olması gereği her toplumda farklı özellikler göstermektedir. Popülist liderler özellikle Avrupa ve Birleşik Devletler'de liberal demokratik sistemler içerisinde ortaya çıkmakta ve bu sistemler içerisinde politika yapmaktadır. Bu devletler de uluslararası örgütlerin temelini teşkil ettiği için popülist lider ve partiler genelde liberal görünmeye ve uluslararası kurumlarda ülkelerinin kendilerinden önceki konumlarını korumaya ve onlarla çatışmamaya özen gösterir. Popüler kültür ve popülizm aynı kökten türemiştir. Kültür'ün politika ile ilişkisine dair 1950'lerden itibaren teoriler üretilmeye başlamıştır. Popüler kültürün etkisiyle insanlar her şeyde basitliğe yönelmiş ve artık basit bazı işlemleri yapabilme yeteneğini dahi kaybetmiştir. Bu da politik kararlarını da doğal olarak etkilemiş ve politikada da temel sorunlarından uzaklaşılmış. Gündelik, kısa vadeli politikalar egemen olmuş, bireyler de adeta sarmala hapsolmuş hale gelmiştir. Özellikle popüler kültür-yüksek kültür-alt kültür ayrımının ortaya çıkmasıyla bunların politikaya etkisine dair daha çok konuşulmaya, yazılmaya başlanmıştır. Aynı kökten gelen iki kelimenin birbiriyle ilişkisinin olması gayet doğaldır ayrıca kültür insanların günlük yaşamının her alanına etki eden kültürün ve toplumun etkisi altında kalan birey politik kararlar alırken de genel olarak bu kültürden bağımsız hareket edemez. Bu çalışma tüm bu iddiaların araştırılması, incelenmesi ve bilimsel olarak tetkik edilmesi neticesinde oluşturulmuştur. Kültürün politika üzerindeki etkileri anlaşılmaya, anlamlandırılmaya ve doğru bir biçimde algılanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Populism was spoken frequently in the late twentieth century, and in the twenty-first century it has become one of the dominant concepts of political science. However, there is no consensus and common view on the definition and the nature of the concept. This is the general situation in social sciences, but these different views show themselves more when the subject is populism. But briefly Populism; It is defined as putting the people at the center of politics, making anti-elite, people-centered policy, and encouraging the people to take political responsibility for policy. Populist leaders and parties may exhibit different characteristics depending on the society they are in, this is due to the fact that populism is not a rigid ideology. In this case, populism is articulated with other ideologies, but even in this case it is not difficult to understand it. The most basic feature of populists is to expose the“elites/elites”of that society and to carry out policies against them. These elites show different characteristics in every society due to the different policies and societies. Populist leaders emerge and make politics within liberal democratic systems, especially in Europe and the United States. Since these states also constitute the basis of international organizations, populist leaders and parties generally take care to appear liberal, to preserve the position of their countries before them in international institutions and not to clash with them. Popular culture and populism are derived from the same root. Theories about the relationship between culture and politics have begun to be produced since the 1950s. Under the influence of popular culture, people have tended towards simplicity in everything and have lost the ability to do some simple operations. This naturally affected his political decisions, and he moved away from his basic problems in politics. Everyday, short-term policies have dominated, and individuals have become almost imprisoned in a spiral. Especially with the particularly of the distinction between popular culture-high culture-subculture, it has been started to be talked and written about the effect of these on politics. It is quite natural that two words from the same root have a relationship with each other, and the individual, who is under the influence of culture and society, which affects every aspect of people's daily life, cannot generally act independently of this culture when making political decisions. This study was created as a result of researching, examining and scientifically examining all these claims. The effects of culture on politics have been tried to be understood, interpreted and perceived correctly.