Sayıştay denetimi: Türkiye ve diğer ülke uygulamalarının karşılaştırılması
Audit: Turkey and other country comparison of applications
  1. Tez No: 801932
  2. Yazar: HAKAN KAÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe, Sayıştay, Yüksek Denetim Kurumları, Yüksek Denetim, Budget, SAI, Supreme Audit Institutions, Supreme Audit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İktidarların ve hükümetlerin en önemli yönetim araçlarından birisi olan bütçenin, globalleşen dünya ile birlikte önemi iyice artmış ve hesap verilebilirlik çerçevesinde denetim kavramları ön plana çıkmıştır. Bu denetimlerden en önemlisi de yasama organı adına yapılan yüksek denetimdir. Bu denetimi gerçekleştiren kurumlara da Yüksek Denetim Kurumları denilmektedir. Bu tezde Türkiye'de yüksek denetim faaliyetlerini gerçekleştiren Sayıştay'ın organizasyonu, faaliyetleri, görevleri ele alınmış ve beş Yüksek Denetim Kurumu ile mukayesesi yapılarak çeşitli öneriler getirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde genel manada denetim ve denetimle ilgili kavramlar teorik açıdan ele alınmış ve yüksek denetim kavramına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise uluslararası alanda ön plana çıkan Sayıştayların (Fransa, Almaya, İngiltere, Avrupa Birliği ve Amerika); organizasyonu, faaliyetleri ve görevleri ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise ülkemizin yüksek denetim organı olan Sayıştay tüm yönleriyle ele alınmış ve sözü edilen Yüksek Denetim Kurumlarıyla karşılaştırılması yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar neticesinde ise çeşitli farklılıklar tespit edilmiş ve çeşitli öneriler sunulmuştur
Özet (Çeviri)
The importance of the goverment, which is one of the most important management tools of governments, has increased dramatically with the globalising world and the concepts of audit within the framework of accountability have become prominent. The most important of these concepts is the concept of supreme audit. Institutions that carry out this audit are called Supreme Audit Institutions. (SAI). In this thesis, activities and duties of the Court of Accounts, which carries out the Supreme Audit activities in our country, were discussed. In addition, our country's Court of Accounts was compared with SAIs of other countries and pros and cons of this comparison were analysed. In the first part of our study, in general sense, auditing and the concepts related to auditing were discussed theoretically and the concept of supreme audit were included.In the second part, activities and duties of the SAIs that are belong to the leading countries in the international stage were examined. In the third and last part, the Court of Accounts, which is the supreme audit body of our country, was discussed in all its aspects and compared with the SAIs of other countries. With the results we deducted from these comparisons, several differences were determined and diverse solutions have been offered for unfavourable ones.