Use of fusel oil as a reductant agent in a SCR system at low temperatures
SCR sisteminde fuzel yağın indirgeyici olarak düşük sıcaklarda kullanımı
- Tez No: 801983
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Otomotiv Mühendisliği, Automotive Engineering
- Anahtar Kelimeler: SCR, Exhaust Emissions, NOₓ, Reductants, Fusel oil
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, HC-SCR sisteminde Mo-Cu-Ag/TiO₂ katalizörü ve indirgeyici olarak fuzel yağ kullanılarak düşük sıcaklıklarda NOₓ dönüşüm oranlarının verimliliği incelenmiştir. Katalizörün yapısal ve kimyasal özellikleri SEM, BET, FTIR ve XRD analizlieri ile belirlenmiştir. Performans testinde, üretilen katalizör ve indirgeyici olarak fuzel yağ kullanılarak 200-300 oC aralığında, 3 farklı alan hızında (30000 h-1,40000 h-1ve 50000 h-1) ve 5 farklı motor yükü altında (1, 2, 3, 4 ve 5 KW) deneyler yapılmıştır. Testler 2 silindirli V-tipi bir dizel motor kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Performans testleri sonucunda tüm alan hızı değerlerinde ve motor yüklerinde en yüksek NOₓ dönüşüm verimleri, en yüksek test sıcaklığı olan 290 °C'de elde edilmiştir. Tüm testler arasında elde edilen en yüksek NOₓ dönüşüm oranı 290 °C'de 1 kW'da 30000 h-1'de %85,94 olarak bulunmuştur. Egzoz gazı sıcaklığındaki 200'den 290 ℃'ye artış, NOₓ dönüşüm verimliliğini olumlu yönde etkilemiştir. Anahtar Kelimeleri: SCR, Egzoz Emissions, NOₓ, İndirgeyiciler, Fuzel yağ
Özet (Çeviri)
Within the study, the efficiency of NOₓ transformation rates at low temperatures was examined by using fusel oil for reducing and a catalyst made of Mo-Cu-Ag/TiO₂ in the HC-SCR system. The properties of the catalyst were determined by BET, SEM, FTIR and XRD analysis. The experiments were conducted in the range of 200-300 °C, at 3 different space velocities (30000 h-1,40000 h-1and 50000 h-1) and under 5 various motor loads (1, 2, 3, 4 and 5 KW). A 2-cylinder V-type diesel engine were used during the experiments. As the outcome of the performance tests, the maximum NOₓ transformation efficiencies were obtained at 290 °C, the highest test temperature, at all space velocity values and engine loads. The highest NOₓ conversion rate among all tests was obtained as 85.94% at 290 °C at 1 kW at 30000 h-1. Increasing the exhaust gas temperature from 200 to 290℃ had a positive effect on the NOₓ transformation efficiency.