Sağlık çalışanlarında algılanan örgütsel desteğin duygusal emek düzeyi ve iş stresi üzerindeki etkisi
The effect of perceived organizational support on emoti̇onal labour level and work stress i̇n health workers
  1. Tez No: 801991
  2. Yazar: MUCİZE TEKİN YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Perceived Organizational Support, Emotional Labor, Work Stress, Health Workers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hizmet sektörleri arasında yer alan, yoğun emek ve çaba gerektiren, stresin yüksek olduğu sağlık sektöründe; çalışanların yaşadıkları durumlar karşısında algıladıkları örgütsel destek örgüte karşı bakış açısını, iş stresini etkilemektedir. Örgüt ile çalışanların arasındaki resmi olmayan sözleşmede; işverenler, çalışanlardan verimli ve yüksek performans sergilemelerini, çalışanlar ise destek ve uygun çalışma ortamı talep etmektedir. Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarında örgütsel destek algısının, duygusal emek ve iş stresi üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu amaca yönelik araştırmanın evrenini, Kayseri'de bulunan sağlık işletmelerinde çalışan 480 kişi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 26 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistikler ile hipotezlerin test edilmesinde bağımsız örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Korelasyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çalışanların algıladıkları örgütsel destek düzeyi ile duygusal emek düzeyleri üzerinde istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Ayrıca algılanan örgütsel destek düzeyleri ile duygusal emek alt boyutu olan doğal/samimi duygular arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Çalışanların, algılanan örgütsel destek düzeyleri ile iş stresi üzerinde negatif yönlü ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelime: Algılanan Örgütsel Destek, Duygusal Emek, İş Stresi, Sağlık Çalışanları
Özet (Çeviri)
In the health sector, one of the service sectors requiring intensive labour and effort and involving significant stress, the organizational support perceived by employees in the face of the situations encountered affects their perspectives on the organization and job stress. In the informal contract between the organization and employees, employers demand productivity and high performance from employees, while employees demand support and a favorable working environment. The purpose of this study is to examine the effects of the perceived organizational support on emotional labor and job stress in healthcare workers. For this purpose, 480 people who are working in healthcare institutions in Kayseri region included in the survey. The questionnaire method was used to collect the data. The data were analyzed with SPSS 26.0 software. In the analysis of the data, descriptive statistics such as frequency, percentage, mean, standard deviation and independent sample T-Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), and Correlation analyses were used to test the hypotheses. The results of the research show that there is no statistically significant difference between the level of organizational support perceived by employees and their emotional labor levels. There is a negative and significant relationship between perceived organizational support level and job stress. In addition, there is a positive and significant relationship between the level of perceived organizational support and the emotional labor sub-dimension of natural/sincere emotions.