Sağlık çalışanlarının algıladığı yönetici desteğinin duygusal emek üzerindeki etkisi: Bir kamu ve bir özel hastanede karşılaştırmalı bir araştırma
The effect of perceived supervisor support by health care professionals on emotional labor: A comparative study of a public and a private hospital
- Tez No: 551779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNEY ÇETİN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetici Desteği, Duygusal Emek, Yüzeysel Davranış, Derinlemesine Davranış, Samimi Davranış, Supervisor Support, Emotional Labor, Surface Acting, Deep Acting, Genuine Emotion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Sağlık Hizmetlerinin insan sağlığını koruma ve geliştirme amacına yönelik faaliyetleri aynı zamanda bir ülkenin gelişmişlik seviyesini belirlemede önemli bir göstergedir. Bu nedenle ülke yönetimleri bu konuya özel önem vermekte ve araştırma geliştirme çalışmaları yürütmektedir. Ancak sağlık hizmetleri yönetilmesi zor bir alandır. Yönetim alanında eğitimli, sağlık sektöründe deneyimli profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmelidir. Profesyonel yönetici sağlık çalışanının performansını yükseltebilmek için onların ihtiyaçlarını anlayabilecek, onları destekleyecek, onlara çözümler üretebilecek yönetsel becerilere sahip olmalıdır. Bu noktada“yönetici desteği”kavramı ortaya çıkmaktadır. Yöneticilerin destekleyici faaliyetlerinin sağlık çalışanının performansına olumlu etkisi ise çalışanların işi için gerekli özveriyi göstermeleri için motive etmektir. Gösterilecek özveri sadece fiziksel ve zihinsel değil duygusal emek de gerektirmektedir. Sağlık çalışanı, hasta ve yakınlarına onların durumuna uygun duygusal davranış gösterebilmelidir. Bu duygusal davranışı gösterebilmesi duygularını yönetebilmesine bağlıdır. Bu nokta da“duygusal emek”kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu bilgiler ışığında araştırmanın amacı; yönetici desteğinin duygusal emek üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Konu ile ilgili kavramların alanyazı çalışmalarının incelenmeleri, araştırmanın ilk üç bölümünde ele alınmıştır. Dördüncü bölüm ise araştırma kapsamında hipotezler geliştirilmiş, 150 kişi kamu ve 150 kişi özel sağlık sektörü çalışanlarından, toplam 300 kişi ile anket çalışması yapılmış ve test edilmiştir. Sonuç olarak; yönetici desteği bağımsız değişkeni ile duygusal emek bağımlı değişkeninin tüm alt boyutları arasındaki ilişkilerde; hem boyutlar arasında hem de kurumlar arasında karşılaştırmalarda istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunmuştur. Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri uygulanmış, sonuçlar kurumlar arasında karşılaştırılmış ve yönetici desteği ve duygusal emek alt boyutlarında cinsiyet, yaş, eğitim durumu, sektördeki kıdem, kurumdaki kıdem, çalışma usulu ve meslek seçimindeki gönüllülük açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The activities of the Health Care Services, which are intended for the protection and development of human health, are also an important indicator in determining the level of development of any country. Therefore, the administrative divisions of the countries give particular importance to this issue and they carry out research and development studies. The health care institution is a difficult area to manage due to these reasons and it should be managed by professional supervisors who are trained in the area of management and experienced in the health sector. The professional supervisor must have the managerial skills that they can understand the needs of the health care professionals, support them and produce solutions for them in order to improve their performance. At this point, the concept of“supervisor support”comes to exist. The positive impact of the supportive activities of the supervisors on the performance of the health care professional is also to motivate employees to demonstrate the necessary sacrifice for their work. The sacrifice requires not only physical and mental but also emotional labor. The health care professional should be able to show appropriate emotional behavior to the patient and his/her relatives. Their emotional behavior depends on their ability to manage their emotions. At this point, the concept of“emotional labor”comes to exist. In the light of this information, the investigator aims to demonstrate the effect of supervisor support on emotional labor. The first three sections of the research discuss the reviews of the literature studies of the concepts relevant to the subject. In the fourth section, hypotheses were developed within the scope of the research, a questionnaire study was conducted with a total of 300 people, 150 public and 150 private health sector employees, and hypotheses were tested. As a result, there were statistically significant and positive relationships in the comparisons between both dimensions and institutions in the relationships between supervisor support, an independent variable, and all the sub-dimensions of the emotional labor, a dependent variable. Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests results were compared between institutions and a statistically significant difference was determined between supervisor support and the sub-dimensions of the emotional labor in terms of gender, age, educational background, seniority in the sector, seniority in the institution, working principle and volunteering in choice of profession.