Çevre faktörünün işletme yetenek kullanım performansına etkileri
The effect of the environment on the leveraging performance of firm capabilities
- Tez No: 802042
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme yetenekleri, kaynak avantaj stratejisi, pazar fırsat stratejisi, girişimsel strateji, Firm capabilities, resource advantage strategy, market opportunity strategy, entrepreneurial strategy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
İşletmenin önemli hedefleri doğrultusunda, performansını arttıracak her türlü işlem, aksiyon ve becerileri içeren (Bryson, Ackermann ve Eden, 2007), girdileri etkili işletme çıktılarına dönüştüren (Li, Shang ve Slaughter, 2010) yetenekler, kaynak temelli yaklaşımın en önemli kaynağı olmaktadır (Koçak, Özer ve Gürel, 2005). Rekabet avantajı yaratmaları için, etkili ve etkin bir biçimde belirlenmeleri, birleştirilmeleri ve uygulamaya geçirilmeleri gerekmektedir (Sirmon, Hitt ve Ireland, 2007). Bu işlemlerin ve sonuçlarının bağlı olduğu en önemli etkenlerden biri de işletmenin içinde bulunduğu“çevre”faktörüdür. Dinamik-Statik çevre farklarının, sunduğu farklı olanaklar ve kısıtlarla birlikte, aynı zamanda şekillendirdiği ve yarattığı farklı işletme yapı, süreç ve işleyişler (Albring ve diğerleri, 2016; Iyer, Srivastava ve Rawwas 2014; Starik, 2013), yetenekleri kullanma ve bunun sonucunda yaratılacak rekabet avantajının performansını da etkileyecektir. Bu çalışma, bu bağlamı anlamaya ve sonuçlarını açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
In line with the important objectives of the firm, capabilities which include all kinds of processes, actions, and skills to improve its performance (Bryson, Ackermann, and Eden, 2007), and efficiently transform input resources into outputs (Li, Shang ve Slaughter, 2010) are the most crucial resource of the resource-based view (Koçak, Özer ve Gürel, 2005). To generate a competitive advantage path, they need to be efficiently and effectively mobilized, coordinated, and implemented (Sirmon, Hitt, and Ireland., 2007). One of the most important factors on which these transactions and their results depend is the external environment of the firm. The performance of the different firm structures, processes, and operations created and structured by dynamic-static environmental factors (Albring ve diğerleri, 2016; Iyer, Srivastava ve Rawwas 2014; Starik, 2013), which provide different opportunities at the same time, will lead to different performances on leveraging the capabilities and creating competitive advantage. This study seeks to understand this context and tries to explain its different outcomes and its reasons.