Girişimci kişilik özelliklerinin öğrencilerin girişimcilik eğilimlerine etkisi: Sannio Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nde karşılaştırmalı bir araştırma
The impact of entrepreneurship personality characteristics on entrepreneurhip tendency of students:A comparative study at Sannio and Selcuk Uni̇versities
  1. Tez No: 422449
  2. Yazar: ARİF DAMAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik Özellikleri, Girişimcilik Eğilimi, Entrepreneurship, Personalıty Characteristics, Tendency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İnsan; gelişen, büyüyen ve gelişen teknoloji içinde yer alan örgütler için vaz-geçilmez bir unsurdur. İnsan aldığı eğitimle çevresindeki fırsatları görebilir, risklere katlanabilir ve yaratacağı yeniliklerle kendisine, ailesine, topluma, çevresine ve içinde bulunduğu örgüte katkı sağlar. İnsan faktörünün gelişmesinde eğitim ve öğretimin yanı sıra doğup büyüdüğü çevre, ailesi ve ailesinin eğitim durumu, kültürel yapısı, model aldığı kişilerin yetenek ve yaşam tarzları da etkilidir. Ayrıca kişinin doğuştan gelen karakter özellikleri, haya-ta bakış tarzı, hayal gücü, benlik duygusu ve duygusal yapısı da bireyin girişimci kişilik özellikler kazanmasında önemli rol oynamaktadır. İnsanı insan yapan ve diğer canlılardan ayıran en önemli özellik akıl ve bunu kullanım yeteneğidir. Bireyin yaşamı boyunca aldığı eğitim ve bu eğitim sonucunda elde ettiği bilgi birikimi gelişmesini etkilerken, yaşadığı sorunlar ürettiği çözüm yolları, sevinçleri, hayal kırıklıkları yaşanan olumlu ve olumsuz tecrübelerle birleşerek yaşam gücünü bulmasına yardım etmektedir. Karakterini geliştirmesini, örgütsel yapılar içinde yer edinmesi sağlayacak davranışlar kazanmasını ve kendine olan özgüvenini arttırarak bireyin girişimcilik eğilimde bulunarak başarılı olmasını da sağlayacaktır. Bu çalışmamızda Sannio ve Selçuk Üniversitesi'nde yükseköğrenim öğrencilerinin girişimci kişilik özellikleri ve girişimcilik eğilimleri araştırılmakta ve girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimine etkisi incelenmektedir. Ayrıca öne çıkan demografik özelliklerin bu faktörlere olan etkisi araştırılmaktadır. Bu bağlamda Sannio Üniversitesi (Benevento) ile Selçuk Üniversitesi'nde yükseköğrenim gören öğrencilere yönelik yüz yüze bir anket çalışması gerçekleştirilmiş ve sağlanan veriler istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin istatiksel analizleri sonucunda, başarı isteği, yenilikçilik, belirsizlik toleransı, kontrol odağı, duygusallık, aile, cinsiyet, anne-babanın mesleği, öğrenim görülen bölüm İtalyan ve Türk öğrencilerinin girişimcilik eğilimini etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmanın örneklemini her iki üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik, Fen ve Hukuk Fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Human is an indispansible element for organizations in times of continious devolopment, growth and rapidly devoloping technology. However, an extremely important element of the human provides benefits and creates a value for family, environment, society, country and even the world, is possible owing to innonative app-lications created by taking risk and realizing the oppurtunity at the end of education and trainning. Altough no proof, the place where the person born and grow up, parents'education level and style of growing, starring models, abilities from innate, character, habit, sense of ego are effective in winning the individual's entrepreneurial personality traits. In addition, a person's inherent character traits, outlook on life style, imagination, sense of self and emotional structure also plays an important role in winning personality traits of an individual entrepreneur. The most important feature that makes us human and distinguishes from other creatures is to have an intelligence and to have ability to use it. As received training throughout an individual's life and the knowledge obtained in this study results have an impact on development; the difficulties, solutions produced, joys, disappointments, combined with the power of life is to help you find experienced positive and negative experiences. The development of character will enable the acquisition, will allow the winning behaviors within organizational structures and succeed bulunarak self-confidence by increasing the individual's entrepreneurial tendency. In our study, entrepreneurial personality traits and entrepreneural tendency of Italian and Turkish students are investigated and characteristics of entrepreneur of these dimesions is examined effect of entrepreneural tendency. A survey by face to face conducted on students who are studying at University of Sannio and Selcuk were and data is statistically evaluated. The data obtained as a result of statistical analysis, performance requests, innovation, ambiguity tolerance, locus of control, emotion, family, gender, parents' occupation, department section has been found to affect the entrepreneurial tendency of the Italian and Turkish students. The survey sample includes faculties of Economy, Engineering, Science and Law at both universities.