5-7 yaş arası fonksiyonel konuşma sesi bozukluğu olan ve olmayan çocukların motor yeterlik, praksis ve dil performanslarının incelenmesi
Examination of motor proficiency, praxis and language performances of children having functional speech sound disorder and of those typically developing peers
  1. Tez No: 802065
  2. Yazar: EYÜP SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT KONROT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Linguistics, Education and Training, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma bozukluğu, el becerisi, konuşma sesi bozukluğu, motor yeterlik, praksis yeteneği, Manual dexterity, motor proficiency, praxis ability, speech and language disorder, speech sound disorder
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Fonksiyonel konuşma sesi bozukluğu (FKSB) olan çocuklarla ile ilgili yapılan çalışmalar, bu çocukların motor yeterlik, praksis yetenekleri ve dil performansları ile ilişkili olarak tipik gelişim gösteren (TGG) akranlarına göre sonraki yıllarda okul başarısı ve akademik becerilerde de zorluklar yaşayabileceklerini göstermektedir. Bu çalışmada FKSB şüphesi olan 25 çocuk ile TGG 25 akran çocuğun dil, motor yeterlik, el becerisi ve praksis performansları kapsamlı olarak değerlendirilmiş, sözü edilen gelişim alanlarındaki performansların FKSB varlığı açısından ilişkisi çok faktörlü sorgulanmıştır. Çalışma sonucunda TGG çocukların resim sözcük dağarcığı (RS), artikülasyon (A), oral praksis (OPr) ve anlamsız sözcük tekrarı testi (ASTT) puanlarının fonksiyonel konuşma sesi bozukluğu (FKSB) olan çocukların puanlarından anlamlı olarak daha yüksek olduğu görülmüştür (RS: p0,05). TGG ve FKSB olan çocuklar motor yeterlikler, el becerileri, dil becerileri ve praksis performansları açısından kendi içerisinde değerlendirildiğinde ise performanslar arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. TGG çocuklar ile FKSB olan çocukların motor yeterlikleri, el becerileri, dil becerileri ve praksis performansları yaş ve cinsiyet değişkenleri açısından incelendiğinde yine istatiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarından çıkarılan, KSB şüphesi olan çocukları değerlendirirken sesletim becerilerinin yanı sıra praksis ve dil becerilerinin de eşzamanlı değerlendirilmesi sağaltım yönü ve tipinin belirlenmesine fayda sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Investigation of children having FSSD yield information about future prediction that having troubles regarding motor proficiency, practic abilities and language domains to some extent will likely effect their academical skills and school achievement accordingly. This study aims to assess mentioned domains thorougly between population of children having FSSD and seemingly TDG. Language, motor profiency, manual dexterity and practic abilities has been questioned multi-factorially in terms of SSD. Results suggesting that, TDG children' receptive word inventory (RWI), articulation (A), oral praxis (OPr) and nonsense word repetition (NWR) test scores are significantly higher than those of FSSD group's mentioned scores respectively (RWI: p0,05). When each group assessed in its own in terms of language, motor proficiency, manual dexterity and practic abilities there were significant relationships among assessed domain performances. When compared mentioned domain performances in terms of age and gender, statiscally there were significant differences between groups. We may conclude based on the results of this study, in the assessments of children having FSSD, along with articulatory skills it could be fruitfull to assess praxis and language domains as well in order to decide on management type and direction.