Acil servise başvuran ve tetkiklerinde etil alkol saptanan olguların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cases applied to the emergency department and WHO detected ETHYL alcohol in their examinations
  1. Tez No: 802106
  2. Yazar: BENSU ÜNSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Farmasötik Toksikoloji, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Forensic Medicine, Pharmaceutical Toxicology, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Adli Toksikoloji, Etil alkol, Ethyl Alcohol, Forensic Medicine, Forensic Toxicology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Çalışmada Malatya'da acil servise başvuran olgular arasında tetkiklerinde etil alkol saptanan olgular üzrerinden alkol kullanımına bağlı oluşan sağlık sorunları adli toksikoloji açısından değerlendirilerek literatüre katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisi'ne 01.01.2016-31.12.2020 tarihleri arasında başvuran hastalar içerisinde etil alkol ölçüm sonucu 10 mg/dl ve üzerinde çıkan olgular yaş, cinsiyet, başvuru tarihi, geliş nedeni, alkol değerleri, hayati tehlikesi olup olmaması ve saatlik alkol değişim miktarları değerlendirildi. Elde edilen veriler IBM SPSS 26.00 ile analiz edildi. Bulgular: 712 adet olgu incelendi. Olguların %88.9'unun erkek, %11.1'inin kadın olduğu ve ortalama yaş 36.3483 (ss: 13.28819; min: 11 - maks: 79) olduğu, başvuruların %31.7'sinin yaz mevsiminde, en sık Ağustos ayında meydana geldiği, %21.5'inin trafik kazası olduğu, %35.4'ünde 10-49 mg/dl arasında etil alkol tespit edildiği, %15'inin hayati tehlikesi olduğu, 217.6 mg'dl ile en yüksek alkol ortalaması psikiyatrik bozukluklar tanılı olgularda olduğu, saatlik etil alkol düşük miktarı ortalaması erkeklerde 23.3 kadınlarda 23.2 mg/dl olarak bulundu. Sonuçlar: Alkol kullanımı sonucu acil servise başvuru gerçekleştiren olgular üzerinden oluşan sağlık sorunları, adli olaylar ve yaralanmalar ortaya konmuş olup, tespit edilen etil alkol miktarı ile ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the study, it was aimed to contribute to the literature by evaluating the health problems caused by alcohol use in terms of forensic toxicology among the cases who applied to the emergency service in Malatya and found ethyl alcohol in their examinations. Material and Method: Among the patients who applied to the Inonu University Faculty of Medicine Turgut Özal Medical Center Emergency Service between 01.01.2016 and 31.12.2020, the cases with an ethyl alcohol measurement result of 10 mg/dl and above were determined by age, gender, date of admission, reason for admission, alcohol values, Whether it was life-threatening or not and hourly alcohol change rates were evaluated. Obtained data were analyzed with IBM SPSS 26.00. Results: 712 cases were analyzed. 88.9% of the cases were male, 11.1% were female and the mean age was 36.3483 (ss: 13,288; min: 11- max: 79). Occurred 21.5% were traffic accidents, 35.4% found ethyl alcohol between 10-49 mg/dl, 15% was life-threatening, and the highest alcohol average was 217.6 mg/dl. In cases with psychiatric disorders, the average hourly low amount of ethyl alcohol was found to be 23.3 mg/dl in men and 23.2 mg/dl in women. Conclusion: The health problems, forensic incidents and injuries caused by the cases who applied to the emergency service as a result of alcohol use were revealed and their relations with the amount of ethyl alcohol detected were examined.