Genç yetişkin erkeklerde kaslı olma dürtüsü ve işlevsel olmayan yeme davranışları ile ilişkili faktörlerin incelenmesi
An examination of factors related to dysfunctional eating behaviors and drive for muscularity among young adult men
- Tez No: 802107
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR DİLEKLER ALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Instagram Baskısı, Sosyal Karşılaştırma, Kaslı Olma Dürtüsü, İşlevsel Olmayan Yeme Davranışı, Pressure to be Muscular on Instagram, Social Comparison, Drive for Muscularity, Dysfunctional Eating Behavior
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada genç yetişkin erkeklerde kaslı olma dürtüsü ve işlevsel olmayan yeme davranışlarıyla ilişkili faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çevrimiçi ortamda Google Forms üzerinden gerçekleştirilen araştırmaya 18-35 yaş aralığında olan 144 genç yetişkin erkek katılmıştır. Veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu, Görünüme Yönelik Sosyokültürel Tutumlar Ölçeği-4, Sosyal Medyada Fiziksel Görünüm Karşılaştırma Ölçeği, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği ve Kaslı Olma Dürtüsü Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizi tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve aracılık analizi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Korelasyon analizi sonuçları araştırmanın değişkenlerinin birbiriyle anlamlı ilişkileri olduğunu göstermiştir. Ancak iki model ayrı ayrı test edildiğinde Instagram üzerinden kaslı olmaya dair baskı ile erkeklerde kaslı olma dürtüsü ve işlevsel olmayan yeme davranışlarında sosyal karşılaştırmanın aracı rolü olmadığı bulunmuştur. Gelecek çalışmalar için modele erkeklerin ideal beden algılarına ilişkin farklı değişkenler ekleyerek modelin geliştirilmesi önerilmektedir. Sonuç: Araştırmanın sonuçları Instagram üzerinden kaslı olmaya dair baskı ile erkeklerde kaslı olma dürtüsü ve işlevsel olmayan yeme davranışlarında sosyal karşılaştırmanın aracı rolü olmadığını göstermektedir. Çalışma klinik alan yazında erkeklerde işlevsel olmayan yeme davranışı tanı ve tedavisi için başlangıç düzeyinde de olsa bir takım dolaylı katkılarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine factors related to dysfunctional eating behaviors and the drive for muscularity among young adult men. Materials and Methods: 144 young adult men between the ages of 18-35 participated in the online surveys via Google Forms. Data were collected using Sociodemographic Information Form, Sociocultural Attitudes Towards Appearance Scale-4, Physical Appearance Comparison Scale in Social Media, Eating Disorder Rating Scale and Drive For Muscularity Scale. Descriptive statistics, Pearson correlation analysis and mediation analysis were used for the analysis of the data. Results: The results of the correlation analysis showed that study variables had significant relationships with each other. According to the mediation analysis results when the two models were tested separately, social comparison had no mediating role in the relationship between pressure to be muscular on Instagram and the drive for muscularity and dysfunctional eating behaviors in men. For future researchers, it can be suggested that factors related to ideal body image for men can be added to model and revised. Conclusion: The results of the study suggest that social comparison does not have a mediating role in the pressure to be muscular on Instagram, drive for muscularity and dysfunctional eating behaviors in men. For clinical literatüre, this study made a contribution for dysfunctional eating among men for diagnosis and treatment as a beggining.