Spor tırmanışcılarının anaerobik güç ve üst ekstremite kuvvet parametrelerinin müsabaka performansları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of anaerobic strength and upper extremity strength of sports climbers and competition performances
- Tez No: 802129
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE HANDE BAŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Tırmanış, Üst Ekstremite Kuvveti, Anaerobik Güç, Müsabaka Performansı, Sport Climbing, Upper Extremity Strength, Anaerobic Power, Competition Performance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı spor tırmanış yarışmalarında, yarışma performansı ile ilişkili olabilecek paratmetreleri belirlemekdir. Gereç ve yöntem:Araştırmanın evreni, Türkiye Dağcılık Federayonunun(TDF) düzenlediğispor tırmanış yarışmasına katılan sporculardan,örneklem grubu ise bu yarışmaya katılan rastgele seçilen 31 erkek ve 21 kadın toplam 52 gönüllükatılımcıdanoluşmaktadır. Spor tırmanış yarışması“Lider Tırmanış”disiplinde yapılmış olup puanlama sistemi en fazla tutamak tutana göre belirlenmiştir.Tırmanıştan önce katılımcılardan üst ekstremite kuvvetini ölçmek için parmak(palmar, parmak ucu ve anahtar tutuş), el kavrama, sırt kuvveti ve sağlık topu atma,Anaerobik gücü ölçmek için dikey sıçrama testi (DST)ölçümleri alınmıştır.Tırmanış faaliyeti bitince yarışma sonuçları toplanarak, alınan ölçümler ile puanlama arasında ilişkiye bakılmıştır.Çalışmada elde edilen verilerin analiz, SPSS (ver.23.0)programı aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Ölçüm alınan parametrelerin normal dağılım durumunu gösteren basıklık çarpıklık değerleri Skewness Kurtosis testi ile ölçülmüştür. Normal dağılıma sahip olan ve araştırma modelini belirleyen kavramlar arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Katsayısı yöntemi ile incelenmiştir. Değişkenler arasındaki anlam düzeyi p0,05). Sonuç:Üst ekstremite kuvvet değerleriyle yarışma sonucu arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiş olup anaerobik güç ölçümünde tespit edilememiştir. Üst ekstremite kuvvetinin sporcuların performansında belirleyici olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study is to determine the parameters that can be associated with competition performance in sport climbing competitions. Materials and methods: The universe of the research consists of the athletes participating in the sports climbing competition organized by the Turkish Mountaineering Federation (TDF), and the sample group consists of a total of 52 voluntary participants, 31 male and 21 female, randomly selected. The sport climbing competition was held in the discipline of“Leader Climbing”and the scoring system was determined according to the one who holds the most handles. Before climbing, finger (palmar, fingertip and key grip), hand grip, back strength and medicine ball throwing were taken from the participants to measure upper extremity strength, and vertical jump test (DST) measurements were taken to measure anaerobic power. At the end of the climbing activity, the results of the competition were collected and the relationship between the measurements taken and the scoring was examined. The analysis of the data obtained in the study was carried out with the SPSS (ver.23.0) program. The kurtosis skewness values showing the normal distribution of the measured parameters were measured with the Skewness Kurtosis test. The relationship between the concepts having a normal distribution and determining the research model was examined by the Pearson Correlation Coefficient method. The significance level between the variables was accepted as p0,05) Results: Significant relationships were found between the upper extremity strength values and the result of the competition, but they could not be detected in the anaerobic power measurement. It has been determined that upper extremity strength is a determinant in the performance of athletes.