COVİD-19 tanısı almış, ilaç tedavisi gören ve ilaç tedavisigörmeyen kişilerin odyometri, immitansmetri, oto-akustik emisyon testlerinin karşılaştırılması
Comparison of audiometry, immitansmetry, auto-acousticemission tests of people diagnosed with COVİD-19, taking medication and not taking medication
- Tez No: 802197
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT YÖNDEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Favipiravir Ototoksisite, Odyometri, İmmitansmetri, Otoakustik Emisyon, COVID-19, Favipiravir, Ototoxicity, Audiometry, Immitansmetry, Otoacoustic Emission
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
COVİD 19 geçirmiş ve işitmesi normal olan kişilerde, tedavisi için verilen antiviral ajan olan, Favipiravir ototoksik etkisinin Odyometri, İmmitansmetri, Oto-Akustik Emisyon Test yöntemleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine başvuran hastalar arasından COVİD 19 tanısı almış, 33 kişi antiviral ilaç kullanan ve 34 ilaç kullanmayan toplam 67 katılımcı seçildi. Bu katılımcılardan çalışmayı anlatan bilgilendirici onam formunu onaylamaları istendi. Gönüllü katılımcıların ilk olarak otoskopik muayeneleri yapıldı. Daha sonra testlerini çalışmak için Odyoloji laboratuvarına yönlendirildi. Testlerden pure tone odyo ile 250-8000Hz hava yolu ve 500-4000 Hz kemik yolu işitme eşikleri, yüksek frekans odyo ile 9000-20000 Hz işitme eşikleri, timpanogram ve akustik refleks eşikleri, Geçici uyarılmış otoakustik emisyon (TEOAE) testi ile 1000-4000 Hz, Distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) testi ile de 500-10000 Hz aralığındaki ölçümleri yapıldı. Çalışmada, antiviral ilaç olan Favipiraviri kullanan ve kullanmayan katılımcılar arasındaki, bilateral pure tone odyo ekstra yüksek frekans işitme eşikleri (14-16-18 kHz) ile konuşmayı alma eşiği (SRT) değeri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Distorsiyon ürünü otoakustik emisyon (DPOAE) testinde sol kulak 500 Hz istatistiksel olarak farklı bulunmuştur. Çalışılan diğer testler ile incelenen parametreler normal değerler arasındadır.
Özet (Çeviri)
It is aimed to compare the ototoxic effect of Favipiravir, an antiviral agent given for its treatment, with Audiometry, Immitansmetry, and Oto-Acoustic Emission Test methods in people who have had COVID 19 and have normal hearing. A total of 67 participants, 33 of whom were using antiviral drugs and 34 of whom were not using drugs, were selected among the patients who applied to the Otorhinolaryngology outpatient clinic of Trakya University Faculty of Medicine.. These participants were asked to approve the informative consent form describing the study. Initially, otoscopic examinations of the volunteer participants were performed. He was then directed to the Audiology laboratory to study his tests. From the tests, 250-8000 Hz airway and 500-4000 Hz bone conduction hearing thresholds with pure tone audio, 9000-20000 Hz hearing thresholds, tympanogram and acoustic reflex thresholds with high frequency audio, Measurements were made in the range of 1000-4000 Hz with the transient evoked otoacoustic emission (TEOAE) test and in the range of 500-10000 Hz with the distortion product otoacoustic emission (DPOAE) test. In the study, bilateral pure tone audio extra-high frequency hearing thresholds (14-16-18 kHz) and speech reception threshold (SRT) values were found statistically significant between the participants using and not using the antiviral drug Favipiravir. In the distortion product otoacoustic emission (DPOAE) test, the left ear was found to be statistically different at 500 Hz. Parameters examined with other tests studied are within normal values.