Dijital oyun bağımlılığının aleksitimi ve bağlanma stilleri ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship of digital gaming addiction with alexitimia and attachment styles
  1. Tez No: 802196
  2. Yazar: DİDEM BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KIZILKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Aleksitimi, Bağlanma Stilleri, Digital Gaming Addiction, Alexithymia, Attachment Style
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı dijital oyun oynayan 14-65 yaş arasındaki bireylerin aleksitimi ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkisinin incelenmesidir. Ek olarak cinsiyet, kardeş sayısı, kaçıncı çocuk oldukları, ebeveynlerinin birliktelikleri, medeni durumları, eğitim seviyeleri, psikiyatrik yardım alıp almadığına yönelik değişkenler de ele alınmış olup aleksitimi ve bağlanma stilleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Hazırlanan çalışmada anket veri toplama tekniği tercih edilmiştir. Sosyodemografik Veri Formu, Dijital Oyun Bağımlılığı Kısa Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS-20) ve Üç Boyutlu İlişkiler Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılar çalışmaya online olarak katılmış olup bilgilendirme ve onam formunu onayladıktan sonra ankete dahil edilmiştir. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde gerçekleştirilmiş olup örneklemi 131 kadın, 119 erkek olmak üzere toplam da 250 kişiden oluşmakta olup daha çok oyuncuların bulunduğu sesli oyun platformu olan ''Discord'' üzerinden online olarak gerçekleştirilmiştir. Bulguların değerlendirilmesinde, Pearson Koralasyon Analizi, Bağımsız Gruplar T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Çoklu Karşılaştırmalar (Post-hoc) amacıyla Turkey HSD ve Hachberg GT2 testleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to investigate the correlation between alexithymia and attachment styles in individuals aged 14-65 who engage in digital gaming. Furthermore, the study examines the impact of various variables such as gender, number of siblings, number of children, parents' marital status, educational attainment, history of psychiatric treatment, and their influence on both alexithymia and attachment styles. For the conducted research, an online survey method was employed to gather data. The survey included the Sociodemographic Data Form, Digital Game Addiction Short Scale, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and Three-Dimensional Relationship Scale. Participants were enrolled in the study online and were required to provide their informed consent before completing the survey. The research universe was located in Istanbul province, and the sample group comprised 250 individuals, with 131 women and 119 men. The survey was conducted online using the“Discord”audio gaming platform, which has a large number of users. To analyze the data, Pearson Correlation Analysis, Independent Groups T-Test, One Way Analysis of Variance (ANOVA), and Multiple Comparisons tests such as Turkey HSD and Hachberg GT2 (Post-hoc) were utilized.