13-19 Yaş grubunda suça eğilimin araştırılması
- Tez No: 80222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİA PALABIYIKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Genç suçluluğu, suç ve saldırganlık, Adli psikoloji, suç, ölçek geliştirme
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
150 ÖZET Bu çalışmanın amacı ergenlik dönemindeki gençlerin suça yönelik saldırgan davranışlarını ölçen bir araç geliştirerek bu aracın psikometrik özelliklerini ortaya koymaktır. Bu amaçla 13-19 yaşlan arasında 151 hüküm giymiş ve 141 suç işlememiş öğrenci ergenden oluşan örnekleme Kişisel Bilgi Formu ve Ergenlerde Suça Yönelik Davranım Sorunları Ölçeği uygulanmıştır. Benzer ölçek geçerliği HKE ve YSR'un uygulanması ile incelenmiştir Ayrıca suçlu ve suçsuz gençler YSR alt ölçeklerinde karşılaştınlmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek uzman görüşleri ile düzeltildikten sonra elde edilen 330 madde ön işlem ile 102'ye indirilmiştir. Madde düzeyinde yapılan analizlerde sırasıyla madde analizi, faktör analizi yapılmıştır. Güçsüz ve başka faktör altında yığılan maddeler elendikten sonra madde toplam puan hesaplanmıştır. Hükümlü ve suçsuz grupların her soruya verdikleri yanıtların farklılığı t testi ile karşılaştırılmış ve farklılık bulunmayan maddeler tekrar elenmiştir. Böylece 60 maddeye inen ölçeğin iç tutarlılığı (0,88) ve test tekrar test güvenirliği (r=0,92) bulunmuştur. Gruplararası karşılaştırma yapılarak ölçeğin geçerliliği incelenmiştir. YSR'un dışa yönelim, (0,56) suç davranış (0,66), yıkıcılık (0,60) ve toplam puan (0,62) ile ESYDSÖ'nin korelasyonu ortalamanın üzerinde bulunmuştur. Ölçeğin HKE'nin antisosyal eğilim (0,60), sosyal uyum (-0,61) ve toplam puan (-0,62), ile korelasyon gösterdiği bulunmuştur. HKE'nin nevrotik eğilimler alt testi (-0,62) ve aile ilişkileri alt testi (-0,60) ile de ilişkisi olduğu görülmektedir. ESYDSÖ'nin hükümlü ve suç işlememiş grubu ayırdettiği, toplam puanların karşılaştırılması ile bulunmuştur. Bunun yam sıra ESYDSÖ geçerli ve güvenilir olmakla birlikte 6 maddeye verilen yanıtlar iki haftalık zaman içinde değişkenlik göstermiştir. YSR' da suçlu grubun bütün alt ölçeklerde, suçsuz gruba oranla daha çok sorun bildirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
151 SUMMARY The purpose of this study is to develop a questionnare about socialized and undersocialized dimentions of juvenile delinquency. The reseach sample consisted of 151 delinquents and 141 nondelinquent boys, ages between 13-19. The personal information form which is prepared by the researcher were given to all the subjects at the beginning of the research. Also, YSR and HKE were given to the subjects to asses the validity of the new questionnare which has developed by researcher. The results showed that new questionnare can discriminate juvenile delinquent from nondelinquent adolescents. In addition, delinquent adolescents showed more problems in the dimentions of YSR. KeyWords: Juvenile Delinquency, Aggression and Delinquency, Forensic Psychology, Crime, Measurement of Delinquency.