Farklı tipteki yapıştırma simanlarının dişler üzerindeki histolojik etkilerinin değerlendirilmesi
Histological evaluation of different luting cements
- Tez No: 80223
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET D. PAMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Yapıştırma simanları, pulpa, histolojik değerlendirme, Luting cements, pulp, histological evaluation
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
106 ÖZET Sabit protezlerin başarısını etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi de simantasyondur. Günümüzde sunanların fiziksel ve mekaniksel özellikleri kadar biyolojik özellikleri de dikkate alınmaktadır. Bu sebeple özellikle 1970'lerin başından bu yana bu konuda çalışmalar yoğunlaştırılmıştır. Biyolojik açıdan uyumlu materyaller bulma konusunda bir çok çalışmalar yapılmıştır. Bu noktadan hareketle çalışmamızda, günümüzde popülaritesi yüksek olan 3 farklı simanın biyolojik uyumluluğu değerlendirilmiştir. In vivo olarak planlanan çalışmada ortodontik amaçla çekimine karar verilen premolar dişlerine standart Class V kaviteler hazırlanmış ve simanlar bu kavitelere yerleştirilmiştir. 30 günlük bir bekleme dönemini takiben çekilen dişler dekalsifikasyon işlemine tabi tutulup kesitler alındıktan sonra histolojik ve bakteriyolojik incelemeler yapılmıştır. Çalışma bulguları incelendiğinde, yaklaşık aynı yaşlardaki hastaların çürüksüz sağlam dişlerine uygulanan farklı yapıştırma simanlarının dişler üzerinde çeşitli histolojik değerlendirme kriterlerine göre farklı sonuçlar verdiğini görmekteyiz. Ancak hiç bir siman tüm kriterler göz önüne alındığında diğerlerinden üstün bir durum sergilememektedir. Yani gerek histolojik gerekse bakteriyolojik açıdan çalışmada kullanılan simanlar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Araştırmamızın sonucunda kullanılan yapıştırma sunanlarının her biri biyolojik açıdan kabul edilebilir özellikler sergilemiştir. Yapıştırma simanlarının kullanımında; preperasyonun tipi, dişin yapısı ve hastanm durumu göz önüne alınarak bir seçim yapılırsa ve siman uygun şartlarda, üretici firmaların talimatları dikkate alınarak hazırlanır ve uygulanırsa biyolojik açıdan uyumluluğun temininin mümkün olduğu ortaya çıkmaktadır.107
Özet (Çeviri)
108 HISTOLOGICAL EVALUATION OF DIFFERENT LUTING CEMENTS SUMMARY One of the important factors affecting the success of fixed prothesis' is cementation. Today, biological characteristics of cements are being investigated along with physical and mechanical characteristics. Studies on this field have been increased especially since the early 1970's. There has been a lot of work in finding materials that are biologically compatible. In this paper, biological compatibility of 3 popular cements has been investigated. Class V cavities have been prepared in premolar teeth, that were decided to be extracted due to orthodontic reasons, and these cements were placed in these cavities. Restored teeth were left intact for 30 day period, after which extraction and decalcification processes were implemented. Histological and bacteriological studies were performed on the sample slices. Upon inspection of the data collated, it was seen that different types of cements, applied to healthy teeth of patients of the same age group, provided different results according to several histological evaluation criteria. However, no particular cement exhibited a superior performance to others when evaluated according to all criteria. No statistically significant difference was found amongst the different types of..cements when evaluated according to histological and bacteriological criteria. It was concluded that all cements used in this research exhibited acceptable biological characteristics. In conclusion, biological compatibility when using cements can be obtained by selecting the correct type of cement according to the preparation type, teeth structure and patient particulars and109 making sure that the cement is prepared in an appropriate environment according to the manufacturer's instructions.