Apikal periodontitisli dişlerde Nd:YAG lazer kullanımının periapikal eksudadaki TNF-α, IL-1β, ve IFN-γ seviyeleri üzerindeki etkisinin in vivo olarak değerlendirilmesi
In vivo evaluation of the effect of Nd:YAG laser use on TNF-α, IL-1β and IFN-γ levels in periapical exudate in teeth with apical periodontitis
  1. Tez No: 802241
  2. Yazar: SEVDA DÜRÜST BARIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ TÜRKYILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal periodontitis, IFN-γ, IL-1β, Nd:YAG lazer, TNF-α, Apical periodontitis, IFN-γ, IL-1β, Nd:YAG laser, TNF-α
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Giriş: Apikal periodontitis, çevredeki periradiküler dokuları etkileyen ve pulpa enfeksiyonu ve nekrozuna karşı gelişen enflamatuar bir hastalıktır. Periapikal dokularda virülans faktörlerinin varlığı, konakçı immün yanıtını aktive ederek lokal enflamasyon, periapikal dokuların rezorpsiyonu, yıkımı ve periapikal lezyonların oluşumuna yol açar. Periradiküler bölgedeki enflamasyon ve kemik rezorpsiyonu süreçleri çeşitli pro-enflamatuar ve anti-enflamatuar sitokinler tarafından düzenlenir. Bu sitokinlerin çoğu, bakteriyel enfeksiyona yanıt olarak artar. Apikal periodontitisli dişlerin tedavi edilebilmesi için; enfekte kök kanal sisteminin mekanik ve kimyasal olarak temizlenmesi ve kök kanal sisteminin yeniden enfekte olmasının engellenmesi için başarılı bir kök kanal tedavisi yapılması gerekmektedir. Kök kanal tedavisinde en önemli aşamalardan biri kök kanallarının irrigasyonudur. İrrigasyon etkinliğini artırmak için yeni tekniklerin arayışı sürmektedir. Lazer sistemleri son zamanlarda endodontide farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Nd:YAG lazerin kök kanal sistemindeki başarısı çeşitli çalışmalarda değerlendirilmiş ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı geleneksel kök kanal irrigasyonuna ilave olarak Nd:YAG lazer uygulamanın, asemptomatik apikal periodontitisli dişlerde TNF-α, IL-1β ve IFN-γ seviyeleri üzerine olan etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 60 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı: Geleneksel irrigasyon grubu ve Nd:YAG lazer grubu. İlk seansta dişlerin kemomekanik preparasyonu tamamlandıktan sonra periapikal bölgeden kağıt konlar yardımıyla ilk örnekler alındı. Sonrasında Nd:YAG lazer grubunda kök kanal irrigasyonunun ardından lazer uygulandı. Her iki grupta da kök kanalına herhangi bir medikament uygulanmadan geçici dolgu giriş kaviteleri kapatıldı. İkinci örnekler 1 hafta sonra alındı ve aynı seansta kanal tedavisi tamamlanarak daimi restorasyon yapıldı. Toplanan örneklerde TNF-α, IL-1β ve IFN- γ sitokin seviyeleri ilgili ELISA kiti kullanılarak ELISA testi ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde cinsiyet ve cep derinliği kategorik değişkenlerinin analizinde sırasıyla Fisher's exact testi ve Pearson ki-kare testi, diş gruplarının karşılaştırılmasında Continuity Correction ki-kare testi kullanıldı. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar Mann Whitney U testi ve Wilcoxon testi ile analiz edildi. Anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuçlar: Geleneksel irrigasyon grubunda tüm sitokin seviyelerinde seanslar arasında bir miktar artış tespit edildi ancak sitokin salınımları ilk seansla benzer seviyedeydi. Nd:YAG lazer grubunda tüm sitokin seviyelerinde azalış belirlendi. Ancak bu azalış yalnızca IL-1β için anlamlı bulundu. Nd:YAG lazer kullanımı sonrası pro-enflamatuar sitokin düzeylerinde azalma eğilimi görülmesi kök kanallarında lazer irradiasyonunun kullanımının asemptomatik apikal periodontitisli dişlerde enfeksiyon kontrolüne katkıda bulunabileceği yönünde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Apical periodontitis is an inflammatory disease that effects the surrounding periradicular tissues and develops against pulp infection and necrosis. The presence of virulence factors in periapical tissues activates the host immune response, leading to local inflammation, resorption, destruction of periapical tissues, and formation of periapical lesions. Inflammation and bone resorption processes in the periradicular region are regulated by various pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokines. Many of these cytokines are increased in response to bacterial infection. For the treatment of teeth with apical periodontitis; successful root canal treatment is required to clean the infected root canal system mechanically and chemically and to prevent re-infection of the root canal system. One of the most important steps in root canal treatment is irrigation of root canals. The search for new techniques to increase irrigation efficiency continues. Laser systems have recently been used in many fields in endodontics. The success of the Nd:YAG laser in the root canal system has been evaluated in various studies and positive results have been obtained. The aim of this study is to examine the effect of Nd:YAG laser application in addition to conventional root canal irrigation on TNF-α, IL-1β and IFN-γ levels in teeth with asymptomatic apical periodontitis. Materials and Methods: The 60 patients included in the study were randomly divided into two groups: the conventional irrigation group and the Nd:YAG laser group. After the chemomechanical preparation of the teeth was completed in the first visit, the first samples were taken from the periapical region with the help of paper points. Afterwards, laser was applied after root canal irrigation in the Nd:YAG laser group. In both groups, the root canal was restored with temporary filling without any medication. The second samples were taken 1 week later and the root canal treatment was completed in the same visit and permanent restoration was performed. TNF-α, IL-1β and IFN-γ cytokines levels in the collected samples were evaluated by ELISA test using the relevant ELISA kit. In statistical analyses, Fisher's exact test and Pearson chi-square test were used for the analysis of categorical variables of gender and periodontal pocket depth, and Continuity Correction chi-square test was used for comparison of tooth groups. Intragroup and intergroup comparisons were analyzed with Mann Whitney U test and Wilcoxon test. Significance level was accepted as p0.05). Conclusion: Although not statistically significant, an increase was detected in all cytokines between visits in the conventional irrigation group, while a decrease was found in all cytokines levels in the Nd:YAG laser group. However, this decrease was significant only for IL-1β. The decrease in pro-inflammatory cytokine levels following the use of Nd:YAG laser can be interpreted as the use of laser irradiation in root canals may contribute to infection control in teeth with asymptomatic apical periodontitis.