Hamilelerde klinik egzersiz eğitiminin ayak taban basıncına, subtalar eklem ve yürüme siklusuna etkisi
The effect of clinical exercise training on plantar pressure, subtalar joint and gait cycle in pregnant women
- Tez No: 802248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇKİN ŞENIŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Hamilelik, egzersiz eğitimi, fiziksel aktivite, subtalar eklem, yürüme siklusu, Pregnancy, exercise training, physical activity, subtalar joint, gait cycle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, hamilelik döneminde klinik egzersiz eğitiminin ayak taban basıncı, subtalar eklem ve yürüme siklusundaki etkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırma, Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anablim Dalı (A.B.D) Polikliniğe başvuran sağlıklı gebelerden Spor Hekimliği A.B.D.'na yönlendirilen 104 gönüllü ile yapıldı. Çalışma randomize kontrollü ve tek kör çalışma olarak planlandı. Demografik bilgileri, obstetrik değerlendirmesi, fiziksel aktivite düzeyi, düşme öyküsü ve ağrı değerlendirmesi kayıt edildi. Ayak taban basıncı, subtalar eklem değerlendirmesi ve yürüyüş değerlendirmesi Ortopedi ve Travmatoloji A.B.D. Yürüme Laboratuvarında pedobarografi ile ölçüldü. Kontrol grubuna yürüyüş önerildi. Çalışma grubu 8 hafta boyunca haftada iki gün olacak şekilde klinik egzersiz eğitimi aldı. Değerlendirmeler 0. gün ve 8 haftanın sonuna denk gelen günde yapıldı. Bulgular: Çalışma grubu 50 kişi (yaş: 29,7±3,8 yıl) ve kontrol grubu 51 kişi (yaş: 29,1±6,1 yıl) şeklinde tamamlandı. Kontrol grubunun ortalama Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 24,9(±2,9) kg/m2 iken çalışma grubunun 24,5±2,2 kg/m2 olduğu görüldü. Egzersiz öncesi ve sonrası için yapılan parametrik ve non parametrik testler sonucunda iki grup arasında vücut ağırlığı (VA), VKİ, ağrı skoru, statik ayak taban basıncı, dinamik ayak taban basıncı, subtalar eklem fleksibilitesi, yürüme periyodu süresi ve multistep yürüme hızında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: Araştırmamıza göre hamilelik döneminin ikinci trimesterinde klinik egzersiz yapan sağlıklı gebelerde kilo kontrolü, ağrıda iyileşme görülürken, ayak taban basınçlarının ve subtalar eklem fleksibilitesinin korunduğu, yürüme periyodu süresini arttırmadığı ve multistep yürüme hızını sekiz hafta sonra koruyabilmektedir. Sadece dominant orta ayak taban basıncına bir etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to examine the effects of clinical exercise training on foot plantar pressure, subtalar joint and gait cycle during pregnancy. Method: The research was carried out in Ege University with 101 volunteers healthy pregnant women who were referred to the Sports Medicine Department from Obstetrics and Gynecology Department. The study was planned as a randomized controlled and single-blind study. Participant's demographic information, obstetric evaluation, physical activity level, fall history and pain evaluation were recorded. Foot plantar pressure, subtalar joint and gait cycle were measured by pedobarography at Gait Laboratory. The control group was recommended walking. Clinical exercise training was given to the study group 2 days a week for 8 weeks. Evaluations were made on day 0 and the day corresponding to the end of week 8. Results: The study was completed as 50 people in the study group (age: 29.7±3.8 years) and 51 people in the control group (age: 29.1±6.1 years). While the mean BMI of the control group was 24.9(±2.9) kg/m2, it was observed that the study group was 24.5±2.2 kg/m2. As a result of the parametric and non-parametric tests performed before and after the exercise, it was observed that there was a statistically significant difference between the two groups in wight, BMI, pain score, static plantar pressure, dynamic plantar pressure, subtalar joint flexibility, duration of walking period and multistep walking speed ( p0.05). Conclusion: According to our research, weight control and pain relief are observed in women who do clinical exercise in the second trimester of pregnancy, plantar pressure and subtalar joint flexibility are preserved, the walking period does not increase, and multistep walking speed can be maintained after eight weeks. It has no effect only on the dominant midfoot plantar pressure.