Zorunlu mali mesuliyet sigortası kapsamında sigorta tahkim komisyonu nezdinde bedensel zararlardan doğan tazminat hakkı
Right to compensation arising from bodily damages before the insurance arbitration commission within the scope of compulsory financial liability insurance
- Tez No: 802339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Insurance Arbitration Commission, Compulsory Financial Liability Insurance, arbitration, insurance, bodily injury
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzde trafik kazaları sürekli artış göstermektedir. Motorlu aracın işletilmesi sırasında karayolu veya 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 2. madde hükmünde belirtilen yerlerde meydana gelen trafik kazaları neticesinde üçüncü kişilere verilen zararların tazmin edilmesini sağlamak ve motorlu araç işletenlerin kaza riskine karşı korunması amacıyla pasif sorumluluk sigortası niteliğini haiz zorunlu mali sorumluluk sigortasının tanzim edilmesi gerekmektedir. Trafik kazalarının artması neticesinde trafik kazalarından kaynaklanan ihtilaf sayısı artmıştır. Bu durum karşısında 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nun 30. madde hükmü uyarınca Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği kapsamında Sigorta Tahkim Komisyonu kurularak, devlet mahkemelerinin iş yükünün azaltılması ve daha kısa sürede yargılama yapılarak sigortacılık alanında uzman kişiler tarafından zorunlu trafik sigortasından kaynaklanan ihtilafların çözümlenmesi amaçlanmıştır. Bu tez kapsamında, trafik kazası sonucunda ortaya çıkan ihtilaflar neticesinde zarar gören üçüncü kişilerin tahkime başvurmadan önce yerine getirmesi gereken yükümlülükler kapsamında ilgili sigorta kuruluşu veya Güvence Hesabı'na başvuru yapma süreci detaylı olarak değerlendirilerek, sigortalının bilhassa bedensel tazminat hakkı talebiyle Sigorta Tahkim Komisyonu'na yapmış olduğu başvurular sırasında karşılaşılan tartışmalı hususlar, tahkim kararlarına karşı açılmış icranın durdurulması süreci ile olağan ve olağanüstü kanun yolları ilgili kanunlar, ulusal ve uluslararası düzeyde yazılmış makaleler, tahkim ve Yargıtay kararları çerçevesinde değerlendirilerek tahkim yargılamasında tereddüt oluşturan işbu hususlar hakkında hukuki öngörülebilirliğin sağlanması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, traffic accidents are constantly increasing. Compulsory financial liability insurance, which has the nature of passive property insurance, must be issued in order to compensate the damages caused to third parties as a result of traffic accidents occurring on the highway or in the places specified in Article 2 of the Highway Traffic Law No. 2918 during the operation of the motor vehicle and to protect the motor vehicle operators against the risk of accidents. As a result of the increase in traffic accidents, the number of disputes arising from traffic accidents has increased. Such being the case, pursuant to Article 30 of the Insurance Law No. 5684, the Insurance Arbitration Commission was established within the scope of the Association of Insurance and Reinsurance Companies of Turkey in order to reduce the workload of the state courts and to resolve the disputes arising from compulsory traffic insurance by experts in the field of insurance. Within the scope of this thesis, the process of making an application to the relevant insurance institution or the Assurance Account within the scope of the obligations that third parties who have suffered damages as a result of disputes arising from traffic accidents must fulfil before applying to arbitration has been evaluated in detail. By considering the controversial issues encountered during the applications made by the insured to the Insurance Arbitration Commission, especially with the claim for bodily injury compensation, the suspension of execution process against arbitration awards, and the ordinary and extraordinary legal remedies within the framework of the relevant laws, national and international articles, arbitration and Supreme Court decisions, it is aimed to provide legal predictability about the issues that cause hesitation in arbitration proceedings.