Mevlânâ'nın tasavvuf öğretisinin topluma yansıması
The reflection of Mevlana's sufi teaching on society
- Tez No: 802362
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİKAİL DUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Tasavvuf, Din, Toplum, Mevlana, Sufism, Religion, Society
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmi Mevleviyye Tarîkatının kurucusudur. 604/1207 yılında Horasan'ın Belh şehrinde doğmuştur. Asıl adı Muhammed b. Muhammed b. Hüseyin el-Belhî'dir.“Mevlânâ”ismi kendisine sevenleri tarafından verilmiştir.“Mevlânâ”efendimiz mânasına gelmekte olup, üstün özelliklerine atıfta bulunmak için söylenmiştir. Babası Bahâeddin Veled (v.628/1231) kendisine sultan anlamına gelen“Hudâvendigâr”ünvanını vermiştir. Çok iyi derecede ilim tahsili gören Mevlânâ Şems-i Tebrîzî (v.645/1247) ile tanıştıktan sonra tasavvuf yoluna intisab ederek gerek yaşadığı dönemde gerekse sonrasında asırlar boyunca kendisinden söz ettiren meşhur bir sûfî haline gelmiştir. Şöhreti müslim-gayr-i müslim bütün insanlığı kuşatan Mevlânâ'nın sevgisi ülke sınırlarını aşarak bütün dünyaya yayılmıştır. Öyle ki UNESCO 2007 yılını Dünya Mevlânâ yılı olarak ilan etmiştir. Mevlânâ bugün dahi toplumun bütün kesimleri tarafından sevilen, özellikle sevgi ve hoşgörü eksenli olmak üzere görüşleri takdirle karşılanan, öğretileri tasavvufa meraklı olan insanları cezbeden bir mutasavvıftır.
Özet (Çeviri)
Mevlana Celaleddin-i Rumi is the founder of the Mevleviyye Sect. he was born in 604/1207 in the city of Balkh in Khorasan. His real name is Muhammad b. Muhammad b. Hussein al-Belhi. The name“Mevlana”was given to him by his lovers.“Mevlana”means our lord and was said to refer to his superior qualities. His father Bahaeddin Veled (v.628/1231) gave him the title of“Hudavendigar”, which means sultan. Mevlana Shamsi Tabrizi, who saw a very good degree of knowledge collection (v.645/1247) after meeting him, he became a famous sufi who followed the path of Sufism and talked about him both during his lifetime and for centuries afterwards. The love of Mevlana, whose fame encompasses the whole Muslim-non-Muslim humanity, has spread all over the world, crossing the borders of the country. So much so that UNESCO has declared 2007 as the World Year of Mevlana. Even today, Mevlana is a sufi who is loved by all segments of society, whose views are appreciated, especially on the axis of love and tolerance, and whose teachings attract people who are interested in Sufism.