Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda meyve tüketim alışkanlıkları ile antropometrik ölçüm ve biyokimyasal parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of fruit consumption habits and anthroopometric measurement and biochemical parameters in patients applicable to family medicine polyclinic
- Tez No: 802492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meyve, fruktoz, vücut kitle indeksi, visseral yağlanma, insülin direnci, vücut yağ oranı, Fruit, fructose, BMI, visceral fattening, insulin resistance, body fat ratio
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Meyveler, sağlık için oldukça faydalı olan doğal ve besleyici gıdalar arasında yer alır. Beslenmemizde meyvelere çeşitli ve dengeli bir şekilde yer vermek, sağlıklı bir hayat için önemlidir. Ne yazık ki, birçok insan günlük meyve tüketim miktarını önerilen düzeyde karşılamamaktadır. Farklı meyvelerden çeşitli besin ögelerini almak ve günlük porsiyon önerilerini takip etmek, sağlıklı beslenme için idealdir. Biz bu araştırmayla toplumun meyve tüketim sıklığı, meyve tüketim miktarı, meyve tüketim zamanı, kronik hastalığı olup olmamasına göre meyve tercihini, meyve tüketiminin antropometrik ölçümler ve biyokimyasal parametreler ile ilişkisini tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı-kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmada veri toplamak amacıyla yüz yüze uygulanan basılı anket formu kullanıldı. Anketimiz; sosyodemografik veriler, bazı beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıklar ile hastaların meyve tüketim miktarı ve sıklığını ölçen 25 sorudan oluşmaktaydı. Katılımcılardan alınan veriler ile beraber antropometrik ölçümler (boy, kilo, BMI, vücut yağ oranı, FFM, visseral yağlanma, bel ve kalça çevresi için TANITA cihazı ve mezura kullanıldı. Bu veriler obezite polikliniğinde rutin bakılan biyokimyasal parametreler (HOMA-IR, HDL, LDL, TG, glukoz, açlık insülin, AST, ALT) ile karşılaştırarak değerlendirildi. Veriler SPSS 23.0 istatistik paket formunda değerlendirildi. İstatiksel anlamlılık için p0,05). Sonuç: Bireylerin beslenme konusunda farkındalık kazanması, bilgilerinin artması ve kazandıkları bilgi ve becerileri uygulamaya geçirmeleri, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için önemli bir adımdır. Yapılan bu çalışma da gösterilmiştir ki meyve tüketimi önerilen miktarlardan çok düşüktür. Sağlıklı beslenme konusunda dengeli meyve tüketimine gereken önemin verilmesine, bu konuda daha kapsamlı bilimsel araştırmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Fruits are among the natural and nutritious foods that are highly beneficial for health. Including fruits in our diet in a varied and balanced way is important for a healthy life. Unfortunately, many people do not meet the recommended level of their daily fruit consumption. Getting a variety of nutrients from different fruits and following daily portion recommendations is ideal for healthy eating. With this study, we aimed to determine the relationship between fruit consumption frequency and fruit consumption amount, fruit consumption time, fruit preference according to whether there is a chronic disease or not, and the relationship of fruit consumption with anthropometric measurements and biochemical parameters. Materials and Methods: This study is a descriptive-cross-sectional study. In order to collect data in the study, a face-to-face printed questionnaire was used. Our survey; sociodemographic data, some dietary habits, chronic diseases and 24 questions measuring the amount and frequency of fruit consumption of patients. Along with the data obtained from the participants, anthropometric measurements (height, weight, BMI, body fat ratio, FFM, visceral fattening, TANITA device and tape measure were used for waist and hip circumference. These data were evaluated by comparing them with the biochemical parameters (HOMA-IR, HDL, LDL, TG, glucose, fasting insulin, AST, ALT) routinely examined in obesity outpatient clinic. The data were evaluated in SPSS 23.0 statistical package form. A value of p0.05). Conclusion: Individuals gaining awareness about nutrition, increasing their knowledge and putting into practice the knowledge and skills they have gained is an important step for improving the quality of life. This study also showed that fruit consumption is much lower than the recommended amounts. There is a need to give due importance to balanced fruit consumption in healthy nutrition and to conduct more comprehensive scientific research on this subject.