Farklı sıcaklıklardaki son irrigasyon solüsyonlarının kök kanal patlarının dentin tübül penetrasyonu üzerine etkisinin incelenmesi
The effect of various irrigation solutions at different temperatures on dentinal tubule penetration of root canal filling material
  1. Tez No: 802501
  2. Yazar: ESRA ARILI ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN CAN ÇANAKÇİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dentin tübül penetrasyonu, HEBP, farklı sıcaklıklar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu in vitro çalışma 4 farklı irrigasyon sıvısının (EDTA, HEBP, Perasetik asit, Distile su) 3 farklı sıcaklıkta (25˚C, 36˚C, 60˚C) ısıtılması sonrası biyoseramik esaslı kök kanal patı ve sıcak vertikal kondensasyon yöntemi kullanılarak yapılan kök kanal dolumunun dentin tübül penetrasyonu üzerine etkisini değerlendirmektedir. Tüm irrigasyon sıvıları deney sıcaklığına ulaştığı doğrulandıktan sonra 2 mL hacimde 1dk boyunca kök kanalına uygulandı. Guta perka ve biyoseramik esaslı kök kanal patı ile dolum sonrası diş köklerinden apeksten 2, 5 ve 8 mm uzaklıkta 1 mm kalınlığında kesitler alınarak Konfokal Lazer Taramalı Mikroskop ile görüntülemeler yapıldı. Tüm örneklerde maksimum penetrasyon derinliği, penetrasyon alanı, penetrasyon yüzdesi ölçüldü. Çalışmamızın sonuçları değerlendirildiğinde kesit bölgelerinin karşılaştırmasında tüm parametrelerde koronal>orta>apikal sıralaması elde edilmiştir. Kesit bölgesi ve yıkama sıvısından bağımsız olarak sıcaklık değişimi ile tübül penetrasyon parametreleri arasında belirgin bir fark bulunmamıştır. Apikal üçlüde sıcaklık artışı ile perasetik asitin penetrasyon yüzdesi azalırken, HEBP ve EDTA'da 36 ˚C >60 ˚C >25 ˚C sıralaması elde edilmiştir. Apikal üçlüdeki en yüksek maksimum penetrasyon değeri 25 ˚C EDTA ve 36 ˚C EDTA gruplarında gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This in vitro study evaluated the effect of canal filling on dentinal tubule penetration, after heating 4 different irrigation solutions (EDTA, HEBP, Peracetic acid, Distilled water) at 3 different temperatures (25˚C, 36˚C, 60˚C) and using bioceramic root canal sealer with warm vertical condensation method. All irrigation solutions were applied to the root canal for 1 min in a volume of 2 mL after confirming they reached the experimental temperature. After filling with Guta percha and bioceramic based root canal paste, 1 mm thick sections were taken from the tooth roots at 2, 5 and 8 mm distance from the apex and imaged with Confocal Laser Scanning Microscope. Maximum penetration depth, penetration area and penetration percentage were measured in all specimens. When the results of our study were evaluated, the order of coronal>middle>apical was obtained in all parameters in the comparison of cross-sectional regions. No significant difference was found between temperature change and tubule penetration parameters, regardless of the cross-sectional region and irrigation solution. Peracetic acid penetration percentage decreased with increasing temperature in the apical third, while the order of 36 ˚C > 60 ˚C > 25 ˚C was obtained for HEBP and EDTA. The highest maximum penetration value in the apical third was observed in 25 ˚C EDTA and 36 ˚C EDTA groups.