Meme dokusu karsinomlarında 7-etoksiresorufin O-deetilaz enzim aktivitesi düzeyinin araştırılması
- Tez No: 80251
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜMTAZ İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Onkoloji, Pharmacy and Pharmacology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: insan, meme kanseri, etoksiresorufin o-detilaz, Human, Breast cancer, Ethoxyresorufin o-deethylase
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
50 VI. ÖZET Bu çalışmada öncelikle, maksimum enzim aktivitesi için optimum koşullar (inkübasyon süresi, protein miktarı) saptanarak, 27 hastadan alınan meme tümörü ile tümöre yakın dokularda etoksiresorufin 0 -deetilaz (EROD) enzim aktivitesi saptanmıştır. Örneklerin yaklaşık %52'sinde (14/27) tümörlü dokuda EROD enzim aktivitesinin onu çevreleyen komşu normal doku EROD enzim aktivitesinden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ancak tümör dokusu ortalama enzim aktivitesi normal doku enzim aktivitesinden anlamlı olarak farklı bulunmamıştır. İlave olarak hastalığın evresi grade'i ve hastaların menapoz durumu yaşı ile enzim aktivitesi üzerine olası etkileri de araştırılmıştır. Hastaların yaşı, menapoz durumu, hastalığın grade'i ve evresiyle EROD enzim aktivitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Evre lll'de hastaların tümör dokusu EROD aktivitesi evre M'deki hastaların tümör dokusu enzim aktivitesinden anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır. Ancak evre IV'de yeterli sayıda hastanın olmaması enzim aktivitesi ile evre arasında negatif ilişkinin kurulamamasına neden olmuştur. Dolayısıyla evre IV'deki hasta sayısının arttırılmasıyla bu konu daha da belirginleşecektir. Yapılan bu çalışmada, tümör ve komşu normal dokularda EROD enzim aktivitesinin geniş bireysel farklılıklar gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
51 SUMMARY In the preliminary studies, the optimum conditions (incubation time, protein amount) for the maximum ethoxyresorufin o-deethylase (EROD) enzyme activite were determined. Thereafter, the activity of EROD tumour and tumour free tissues of 27 breast cancer patients was measured. Although 52% of the tumor samples had higher EROD activity of counterpart control tissues, no significant difference was noted between the EROD activities tumor and control breast tissues. In addition, the possible influences of the stage and the grade of the malignancy chemotheraphy, menapausal status and age on the enzyme activity were investigated. No significant correlation was noted between the EROD activity and age menapausal status, stage or grade of malignancy. The EROD activity of the stage III, patients were significantly lower that of the stage II patients. The lack of correlation observed between the EROD activity the stage of the malignancy could be due to the low size of samples in stage IV. Thus increase the number of patients in this stage might clear out this matter. A grade interindividual variety in EROD avtivity of both tumour and tumor free tissues was noted.