Aristophanes'in Kuşlar oyunundaki gülme ögelerinin incelenmesi
The analysis of the elements of laughter in Aristophanes' play 'The Birds'
  1. Tez No: 802532
  2. Yazar: TUĞÇE DELİORMAN
  3. Danışmanlar: PROF. EROL İPEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Aristophanes, Komedya, Gülme Kavramı, Aristophanes, Comedia, Laughter
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada Aristophanes'in Kuşlar oyunundaki komik unsurlar incelenmiştir. İncelemenin temeli, Antik Yunan yönetiminin, dönemin komedya anlayışına etkisine ve Aristoteles ile Platon'un komedya hakkındaki görüşlerine dayanmaktadır. Antik Yunan Tiyatrosu ve komedi anlayışına geçmeden önce gülme kavramı üzerinde durulmuş; Henri Bergson, Sigmund Freud gibi gülme üzerine yapıtlar veren bilim insanlarının, komik ve gülme üzerine düşüncelerine yer verilmiştir. Düşünce tarihi içinde gülme kavramı, düşünürlerin savunduğu kuramlar üzerinden örneklendirilmiştir. Antik Yunan Tiyatrosu'nun oluşumu ve gelişmesinde etkili olan Aristoteles ve Platon'un komik ve gülme üzerine olan fikirleri belirtilmiş, Aristophanes'in Atina yönetimini eleştirdiği ve Atina halkında bir fikir uyandırmak istediği Kuşlar oyunu içerdiği komik unsurlar üzerinden analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the comic elements in Aristophanes' play“The Birds”. The analysis is based on the influence of the Ancient Greek administration on the understanding of comedy of the period and the views of Aristotle and Plato on comedy. In the study as well as Ancient Greek Theatre and the understanding of comedy, in-depth analysis of the concept of laughter is conducted. In the literature review it was referred to the thoughts of the scientists who has studies on laughter such as Henri Bergson and Sigmund Freud. The concept of laughter in the history is exemplified through the theories of thinkers. The ideas of Aristotle and Plato, who were influential in the formation and development of the Ancient Greek Theatre, on comedy and laughter are stated. The play“The Birds”, in which Aristophanes criticizes the Athenian administration and wants to awaken the people of Athens against to the government, is analysed through the comic elements it contains.