Tiyatroda algı yönetimi, Aristophanes'in Bulutlar komedyasının Sokrates'in öldürülmesindeki etkisi
Perception management in theatre, the influence of Aristophanes' comedy of Clouds on the murder of Sokrates
  1. Tez No: 857231
  2. Yazar: ZİYA KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Algı Yönetimi, Tiyatro, Aristophanes, Sokrates, Bulutlar Komedyası, Kamuoyu Algısı, Propaganda, Perception Management, Theatre, Aristophanes, Sokrates, Comedy of the Clouds, Public Perception, Propaganda
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tiyatro, insanların fikirlerini ve duygularını ifade etmelerinin yanı sıra, toplumsal ve siyasi mesajların aktarılması için de kullanılan bir sanat dalı olarak bilinir. Bu çalışmada, MÖ 469'lu yıllarda yaşamış olan Sokrates'in mahkeme kararıyla öldürülmesine, kendisini konu edinen Aristophanes'in Bulutlar komedyasının algı yönetimindeki etkisi ele alınmıştır. Öncelikle, dönem itibariyle yerleşik algının kodları irdelenmiştir. Dönemin tarihi ve siyasi yapısı ile toplumsal hareketleri sosyal hayat bağlamında ele alınmıştır. Antik Yunan toplumunda yerleşik algının tarihsel ve dinsel izleri takip edilerek tiyatroda algı yönetiminin nasıl kullanıldığı analiz edilmiştir. Çünkü incelenen toplumun ferdi olan bir filozofun ne ile karşı karşıya kaldığını anlamak için o toplumu oluşturan insanların sosyokültürel özelliklerin yaşama ve eğlenme biçimlerinin irdelenmesi gerekiyordu. Aristophanes'in aslında Sokrates ile nasıl bir sorununun olduğunu anlamak için onu oyununun malzemesi yapmaktaki asıl amacın ne olduğunu ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız boyunca Aristophanes'in Bulutlar komedyasında, Sokrates'i oyundan önceki karizmasının aksine kendi kişisel bakışı olan sofist olarak nasıl resmettiğini, oyunun ve dönemin analizini yaparak ortaya konmaya çalıştık. Araştırmanın odak noktası, Aristophanes'in Bulutlar komedyasının Sokrates'in kamuoyu algısını nasıl etkilediğini algı yönetimi açısından sanatın nasıl araçsallaştırıldığını araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
Theater is known as a branch of art that is used to express people's ideas and feelings, as well as to convey social and political messages. In this study, the effect of Aristophanes' comedy The Clouds, which deals with the murder of Sokrates, who lived in 469 BC, on perception management, is discussed. First of all, the codes of the established perception of the period were examined. The historical and political structure and social movements of the period are discussed in the context of social life. By following the historical and religious traces of the established perception in the ancient Greek society, how perception management was used in the theater was analyzed. Because, in order to understand what a philosopher, who is a member of the society studied, is faced with, the socio-cultural characteristics of the people who make up that society, their way of living and having fun had to be examined. In order to understand what kind of a problem Aristophanes actually had with Sokrates, we tried to reveal what was the main purpose of making him the material of his play. Throughout our study, we tried to reveal how Aristophanes portrayed Sokrates as a sophist in his comedy of the Clouds, contrary to his charisma before the play, by analyzing the play and the period. The focus of the research is to explore how Aristophanes' comedy The Clouds affects Sokrates' public perception and how art is instrumentalized in terms of perception management.