İnstabil proksimal femur kırıklarında ters lıss plak uygululamaları ve sonuçlarımız
- Tez No: 802561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Liss plak, Minimal invaziv osteosentez, proksimal femur, instabil kırık, Less-invasive stabilisation system (LISS), Minimally invasive osteosynthesis, Proximal femur, Unstable fracture
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Ters Liss plak uyguladığımız instabil proksimal femur esktrakapsuler kırıklarında radyografik ve fonksiyonel sonuçlar değerlendirildi Yöntemler: Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi (İstanbul, Türkiye) Ortopedi Kliniğinde Eylül 2006 ile Haziran 2011 tarihleri arasında instabil ekstrakapsüler femur kırığı nedeniyle ters Liss (Less Invaziv Stabilizasyon Sistemi) kilitli plak ile osteosentez uygulanan hastaların verilerini içeren retrospektif bir çalışmadır. Postoperatif grafilerde kırık redüksiyon kalitesi ve varus-valgus ve anteversiyon-retroversiyon dereceleri değerlendirildi ve sağlıklı kalça ile karşılaştırıldı. Son kontrol muayenesinde Harris Kalça Skoru ve Vizüel Analog Skala skoru kullanılarak değerlendirme yapıldı. Takip süresi 12 ile 35 ay arasında değişmekteydi. Bulgular: Kırk iki hastanın 16'sı (%38) kadın, 26'sı (%62) erkekti ve genel yaş ortalaması 64,2±22,25 (aralık: 23-97) idi. 24 (%57) hastada düşük enerjili, 18 (%43) hastada yüksek enerjili travma mecut idi. 38 hastada(%90) ortalama 14 haftada (dağılım: 12-20 hafta) sekonder kemik iyileşmesi olan kaynama sağlandı. 4 (%9) hastada komplikasyon görüldü ve ek cerrahi girişim yapıldı. Radyografik olarak redüksiyon 33 (%79) hastada anatomik, 8 (%19) hastada kabul edilebilir ve 1 (%2) hastada zayıftı. 12 aylık takipte ortalama Harris Kalça Skoru 88,6 (dağılım: 59-100), Vizüel Analog Skala skoru ortalaması 2,19 (dağılım: 0-9) idi. Sonuçlar: Stabil olmayan ekstrakapsüler proksimal femur kırıklarının cerrahi tedavisinde, ters Daha Az İnvaziv Stabilizasyon Sistemi plağı (LISS plağı), diğer tedavi yöntemlerine alternatif olarak minimal invaziv bir tespit yöntemi ile kolaylıkla uygulanabilir ve başarılı sonuçlar alınabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the results of the minimally invasive internal fixation method using reverse Less Invasive Stabilisation System locking plate in unstable proximal femur extracapsular fractures. Methods: The retrospective study was conducted at Department of Orthopaedics in Taksim Training and Research Hospital (Istanbul, Turkey) and comprised data of patients in whom osteosynthesis was applied with reverse Less Invasive Stabilisation System locking plate for an unstable extracapsular femur fracture between September 2006 and June 2011. Evaluation was made of the fracture reduction quality and degrees of varus-valgus and anteversion-retroversion on the postoperative radiographs which were compared to the healthy hip. At the final follow-up examination, evaluation was made using the Harris Hip Score and Visual Analogue Scale score. The follow-up period ranged from 12 to 35 months. Results: Of the 42 patients, 16 (38%) were females and 26 (62%) were males, with an overall mean age of 64.2±22.25 years (range: 23-97 years). The trauma was low-energy in 24 (57%) patients and high-energy in 18 (43%). Union was achieved in 38 (90%) patients with secondary bone healing in mean 14 weeks (range: 12-20 weeks). Complications were seen in 4 (9%) patients and additional surgical interventions were made. Radiographically, reduction was anatomic in 33 (79%) patients, acceptable in 8 (19%) and poor in 1 (2%). At the 12-month follow-up, the mean Harris Hip Score was 88,6 (range: 59-100) and mean Visual Analogue Scale score was 2.19 (range: 0-9). Conclusions: In the surgical treatment of unstable extracapsular proximal femur fractures, reverse Less Invasive Stabilisation System plate could be easily applied with a minimally invasive fixation method as an alternative to other treatment methods with successful results.