Stres üriner inkontinansı olan kadınlarda pelvik taban kas egzersizleri ve spinal stabilizasyon egzersizlerinin etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of pelvic floor muscle exercises and spinal stabilisation exercises in women with stress urinary incontinence
  1. Tez No: 802560
  2. Yazar: ESRA BAYRAMOĞLU DEMİRDÖĞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUFAN ULCAY, DOÇ. DR. ŞEYDA TOPRAK ÇELENAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, omurga stabilizasyonu, pelvik taban kas egzersizi, omurga postürü, yaşam kalitesi, Stress ürinary incontinence, spinal stabilization, pelvic floor muscle training, spine posture, quality of life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı, stres üriner inkontinansı (SÜİ) olan kadınlarda pelvik taban kas eğitiminin (PTKE) ve spinal stabilizasyon egzersizi (SSE) üriner semptomlar, pelvik taban kas (PTK) fonksiyonları, yaşam kalitesi, omurga stabilitesi, denge, omurga postürü ve subjektif iyileşme algısı (SİA) üzerine etkilerini karşılaştırmaktı. Hastalar rastgele PTKE (n=25) ve SSE grubu (n=25) olarak ayrıldı. Gruplara 8 hafta boyunca haftada 3 gün egzersiz programı uygulandı. Hastaların üriner inkontinans şiddeti Uluslararası İnkontinans Konsultasyon Anketi-Kısa Formu (ICIQ-SF) ve 1 saatlik ped testi ile, PTK fonksiyonu EMG-Biofeedback cihazı ve Modifiye Oxford Skalası (MOS) ile, yaşam kalitesi King Sağlık Anketi (KSA) ile, omurga stabilitesi Sahrmann testi ile, denge Biodex Denge Sistemi ile, omurga postürü Spinal Mouse cihazı ile tedavi öncesi (TÖ) ve sonrası (TS) değerlendirildi. TS'de SİA sorgulandı. Her iki grupta; ped testi, ICIQ-SF, KSA, gözler açık (GA) statik denge skorlarının azaldığı; MOS, EMG, Sahrmann test skorlarının arttığı görüldü (p0,05). SÜİ'li kadınlarda hem PTKE hem de SSE'nin semptom şiddetini azalmada, PTK kuvvetini ve yaşam kalitesini artırmada etkili olduğu görüldü. Ancak SSE'nin PTKE'ye göre omurga stabilitesini ve dengeyi iyileştirmede, sakral açıyı azaltmada daha etkili olduğu görüldü. SÜİ tedavisinde PTKE'ye göre SSE alternatif bir yaklaşım olabilir. Mayıs 2023, 135 Sayfa.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of pelvic floor muscle training (PFMT) and spinal stabilisation exercise (SSE) on urinary symptoms, pelvic floor muscle (PFM) function, quality of life, spinal stability, balance, spinal posture and subjective perception of improvement (SPI) in women with stress urinary incontinence (SUI). Patients were randomly divided into PTR group (n=25) and SSE group (n=25). The groups received an exercise programme 3 days a week for 8 weeks. Urinary incontinence severity was evaluated by International Consultation Incontinence Questionnaire-Short Form (ICIQSF) and 1-hour pad test, PIT function was evaluated by EMG-Biofeedback device and Modified Oxford Scale (MOS), quality of life was evaluated by King Health Questionnaire (KHQ), spinal stability was evaluated by Sahrmann test, balance was evaluated by Biodex Balance System, and spinal posture was evaluated by Spinal Mouse device before (BT) and after treatment (AT). SPI was questioned in AT. In both groups; pad test, ICIQ-SF, KSQ, eyes open (EO) static balance scores decreased; MOS, EMG, Sahrmann test scores increased (p0.05). Both PFMT and SSE were found to be effective in reducing symptom severity, increasing PFM strength and quality of life in women with SSE. However, SSE was more effective in improving spinal stability and balance and decreasing the sacral angle than PFMT. SSE may be an alternative approach to PFMT in the treatment of SUI. May 2023, 135 Pages.