Motivation, autonomy, and perceptions of Iraqi students in learning English: Exploring the relationship and implications
İngilizce öğreniminde Iraklı öğrencilerin motivasyonu, özerklik ve algıları: İlişkilerin ve içeriklerin araştırılması
- Tez No: 802601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENISA MEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Motivation, Autonomy, Iraqi students, students' Perceptions
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Irak'ta İngilizce öğreniminde motivasyon ve özerklik üzerine yapılan az sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Iraklı öğrencilerin motivasyon ve özerklik düzeyini incelemek, bu ikisi arasındaki ilişkiyi belirlemek ve öğrencilerin dil öğreniminde motivasyon ve özerklik algılarını araştırmaktır. Karma yöntem kullanılarak yapılan çalışmanın nicel ve nitel aşamaları bulunmaktadır. Nitel aşamada katılımcı sayısı (N=260) iken, nitel kısımda (N=30) katılımcı bulunmaktadır. Bulgular, Iraklı öğrenciler arasında yüksek düzeyde motivasyon olduğunu ve İngilizce dil yeteneklerini geliştirmeye olan istekliliklerini göstermektedir. Öğrencilerin öğrenme sürecinde orta düzeyde bir özerklik sergiledikleri görülmektedir. Bununla birlikte, çalışma, motivasyon ile özerklik arasında pozitif bir ilişki kurarak dil öğrenimindeki birbirlerine bağlılıklarını vurgulamaktadır. Nitel analiz, öğrencilerin motivasyonlarını sürdürmek için problem çözme ve hedef belirleme gibi stratejilerini ortaya çıkararak zorlukları aşmalarını ve öğrenme hedeflerine ulaşmalarını sağladıklarını göstermektedir. Öğrenen özerkliğinin teşvik edilmesi, eğitimcilerin bağımsız ve özerk öğrenmeyi destekleyen yenilikçi öğretim yöntemlerini benimsemeleri konusunda önemli bir vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
There have been few studies that examined motivation and autonomy and their influence on learning English in Iraq. The main reason for conducting this study is to examine Iraqi students' level of motivation and autonomy, the correlation between them, and investigates student's perceptions of their motivation and autonomy in language learning. Using a mixed-methods approach, there were quantitative and qualitative phases, the participants in the qualitative phase numbered (N=260), while in the qualitative part, there were (N=30) participants. The findings reveal high levels of motivation among Iraqi students, indicating their enthusiasm for improving their English language proficiency. Students demonstrate a moderate level of autonomy in their learning. Nevertheless, the study establishes a positive correlation between motivation and autonomy, emphasizing their interconnectedness in language learning. Qualitative analysis unveils students' strategies for maintaining motivation, including problem-solving and goal-setting, which empower them to overcome challenges and achieve learning goals. Promoting learner autonomy is emphasized, urging educators to adopt innovative teaching methods that foster independent and autonomous learning.