The effects of flipped classroom on EFL students' autonomy and motivation
Ters yüz eğitim modelinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin özerklikleri ve motivasyonları üzerine etkisi
- Tez No: 828925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL TAKKAÇ TULGAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ters yüz edilmiş sınıf modeli, özerklik, motivasyon, İngilizce öğretim ve eğitimi, flipped classroom model, autonomy, motivation, English language teaching
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu çalışma, Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli kullanılarak İngilizce öğretiminin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin özerkliği ve motivasyonu üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Uygulama modelinin detaylı analizine ulaşmak için öğrencilerin ters yüz model ile dil öğretimine ilişkin algıları da incelenmiştir. Yöntem: Türkiye'de bir devlet üniversitesinde 2022–2023 akademik yılı bahar döneminde İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 50 öğrencinin katılımıyla açıklayıcı sıralı desene dayalı bir araştırma yürütülmüştür. Bir kontrol grubu (n = 25) ve bir deney grubu (n = 25) oluşturmak için yarı deneysel bir yöntem kullanılmıştır. Nicel verileri toplamak için her iki grup da dönemin başında iki ölçekle (Tutum/Motivasyon Testi, Özerklik Algısı Ölçeği) ön teste tabi tutulmuştur. Deney grubunda 'Main course' dersleri işlenirken ters yüz edilmiş eğitim modeli uygulanmış, kontrol grubuna ise geleneksel öğrenme yaklaşımı ile eğitim verilmiştir. Sekiz haftalık uygulamanın ardından dönem sonunda her iki gruba da son test uygulanmıştır. Nitel veriler, katılımcıların ters yüz sınıf modelinin etkisine ilişkin algılarını ve bakış açılarını ortaya çıkarmak için uygulama sonunda gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Bulgular: Nicel veriler SPSS 25.00 ile analiz edilmiştir. Uygulamanın etkililiğini değerlendirmek için eşleştirilmiş örneklem t-testleri ve bağımsız örneklem t-testleri yapılmıştır. Nitel veriler betimsel içerik analizi ile analiz edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, yabancı dil 'main course' sınıflarında uygun bir şekilde uygulandığı takdirde, ters yüz sınıf modelinin öğrencilerin özerk öğrenme ve motivasyon düzeylerini önemli ölçüde artırabileceğini göstermiştir. Sonuçlar: Ters yüz edilmiş öğrenme, geleneksel öğretim modeline kıyasla dil öğrenenlere öğrenme sürecini daha eğlenceli hâle getirme, öğrencilerin özgüvenlerini artırma ve hata yapma korkularını azaltma gibi avantajlar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to investigate the effects of teaching English using the Flipped Classroom Model on the autonomy and motivation of EFL students. Perceptions of students regarding flipped language instruction were also investigated to reach detailed analysis of the implementation of the model. Method: A mixed-method research design, explanatory sequential design, was conducted with the participation of 50 EFL students in the spring term of the 2022–2023 academic year at a state university in Türkiye. A quasi-experimental design was used to establish a control group (n = 25) and an experimental group (n = 25). To collect quantitative data both groups were pre-tested at the beginning of the term with two scales (i.e., The Attitude/ Motivation Test Battery (AMTB) and the Autonomy Perception Scale). The FCM was applied to teach main course lessons in a preparatory school to the experimental group whereas the control group was trained through a conventional learning approach. After eight weeks of implementation in the experimental group, both groups were also post-tested at the end of the term. The qualitative data were gathered through semi-structured interviews conducted at the end of the implementation to find out the perceptions and perspectives of the participants regarding the impact of the flipped classroom. Findings: Quantitative data were analyzed with SPSS 25.00. To evaluate the effectiveness of the intervention, paired sample t-tests and independent sample t-tests were conducted. Qualitative data were analyzed through descriptive content analysis. The findings of this study indicated that if properly implemented in L2 main course classes, the Flipped Classroom Model could substantially increase students' levels of autonomous learning and motivation. Conclusions: In comparison with the traditional classroom model, flipped learning provided language learners with such advantages as making learning process more enjoyable, increasing students' self- confidence and reduce their fear of making mistakes.