İnfraklavikular blok uygulanmasında yapay zeka monitörünün kullanılması
Using artificial intelligence monitor in infraclavicular block application
- Tez No: 802632
- Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ÖZDEMİR KOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka destekli ultrasonografi, İnfraklavikular blok, Artificial intelligence assisted ultrasonography, Infraclavicular block
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Rejyonel anestezide, periferik sinir bloğu uygulamasında yapay zeka destekli ultrasonografinin çeşitli vücut bölgelerinde uygulanan bloklarda anatomik yapıları başarılı bir şekilde yorumlayarak işaretlediği gösterilmiştir. Ultrasonografide yapay zeka desteğinin periferik sinir bloğu etkinliğini artırabileceğini ve yapılan blokta komplikasyonu azaltabileceği düşünülmüştür. Yaptığımız çalışmada yapay zekanın ultrasonografi eşliğinde infraklavikular blok uygulamasında; blok uygulama sürelerine, blok etkinliğine, ek anestezi ihtiyacına, blok başlama ve sonlanma sürelerine, ilk analjezi için geçen süreye ve komplikasyona etkisini göstermeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu araştırma tek merkezli, prospektif, randomize kontrollü bir çalışma olup Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ekim 2021 ve Ağustos 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu çalışma; el, el bileği ve önkol bölgesinden operasyon yapılması planlanan, ASA I-III olan, 18-70 yaş aralığında bulunan gönüllü 40 hastada gerçekleştirildi. Hastaların yarısına normal ultrason ile diğer yarısına Nerveblox yapay zeka destekli sinir bloğu karar destek yazılımı eklenmiş ultrason ile infraklavikular blok uygulandı. Tüm hastalarda enjeksiyon için toplamda 30 ml (15ml %0,5 bupivakain+15ml %2 prilokain) lokal anestezik karışımı kullanıldı. Hastaların bazal 15.dk, 30.dk, 45.dk, 60.dk, 90.dk, 120.dk `larda kalp atım hızı, ortalama arteryal kan basınçları, periferik oksijen satürasyonları kaydedildi. Hastalara blok uygulama süreleri, duyu motor blok başlangıç süreleri, tam duyu motor blok oluşma süreleri, duyu motor blok sonlanma süreleri, postoperatif ilk analjezi için geçen süre, ek anestezi ihtiyacı, komplikasyon ve blok başarısı kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplamda 40 hasta dahil edildi. Her iki grup arasında demografik veriler ve hemodinamik parametreler açısından anlamlı bir fark yoktu. Blok uygulamasında sonoanatominin yorumlanması için geçen süre yapay zeka destekli ultrason ile infraklavikular blok uygulanan grupta anlamlı kısa bulundu (p0.05). Tartışma: Nerveblox yapay zeka destekli sinir bloğu karar destek yazılımının infraklavikular blok uygulamasında ultrason görüntüsündeki anatomik yapıları doğru şekilde tanıyarak işaretlediğini gözlemledik ve buna bağlı olarak sonoanatominin yorumlanması için geçen süre ile toplam blok uygulama süresini kısalttığı sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Objective: In the application of peripheral nerve block in regional anesthesia, it has been shown that artificial intelligence assisted ultrasonography successfully interprets and marks the anatomical structures in blocks applied in various body parts. It has been suggested that artificial intelligence support in ultrasonography can increase the effectiveness of peripheral nerve block and reduce the complication in the block. In our study, we aimed to show the effect of infraclavicular block application with artificial intelligence assisted ultrasonography on block application times, block effectiveness, additional anesthesia need, block start and end times, time taken for first analgesia, and complications. Material and Method: This research is a single-center, prospective, randomized controlled study and was conducted at Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital between October 2021 and August 2023. This study was carried out in 40 volunteer patients aged between 18-70 years with ASA I-III who were planned to be operated on the hand, wrist and forearm region. Half of the patients underwent infraclavicular block with normal ultrasound, and the other half with ultrasound with the addition of Nerveblox artificial intelligence-assisted nerve block decision support software. A total of 30 ml (15 ml 0.5% bupivacaine + 15 ml 2% prilocaine) local anesthetic mixture was used for injection in all patients. Heart rate, mean arterial blood pressure, and peripheral oxygen saturation of the patients were recorded at baseline, 15th, 30th, 45th, 60th, 90th, and 120th minutes. The duration of block application, the onset of sensory-motor block, the duration of complete sensory-motor block, the time to end of sensory-motor block, the time taken for the first postoperative analgesia, the need for additional anesthesia, the complication and the success of the block were recorded. Results: A total of 40 patients were included in the study. There was no significant difference between the two groups in terms of demographic data and hemodynamic parameters. The time taken for the interpretation of sonoanatomy in the block application was found to be significantly shorter in the group in which infraclavicular block was applied with artificial intelligence assisted ultrasound (p0.05). Conclusion: We observed that the Nerveblox artificial intelligence-assisted nerve block decision support software correctly recognized and marked the anatomical structures on the ultrasound image in the application of infraclavicular block, and accordingly, we concluded that the time taken for the interpretation of sonoanatomy and the total block application time were shortened.