Sustainability of urban open space invarious housing patterns; case of studytripoli, Libya
Çeşitli konut örüntülerinde, kentsel açık alanlarınsürdürülebilirliği; örneklem çalışma, trablus, libya
  1. Tez No: 802651
  2. Yazar: HUSİEN MOHAMED H. ALSAİD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEMET IRKLI ERYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainable Housing Design, Urban Open Spaces, Urbanization Development, Human Well-being, Environment, Tripoli housing development, Sürdürülebilir Konut Tasarımı, Kentsel Açık Alanlar, Kentsel Gelişme, İnsan Refahı, Çevre, Trablus için konut geliştirme
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
This thesis examines the housing patterns in Tripoli and their sustainability to determine how they penetrate urban open spaces. Within this framework, selected housing areas and public space relations will be analysed in terms of sustainability that has become commonly discussed recently. As far as Tripoli is the city that exists for thousands of years and it has different impressions and culture mixture and ethnics through its historical background and its geographical importance in the world, these researches deeply encourage and interest the author to emphasis the relationship between this urban open space and housing settlement patterns in scope of sustainable urbanization in Tripoli. This relationship and design patterns shape our life and in return our life becomes harmoniously smoother. In this thesis, the main Tripoli square is analysed with its close street surroundings. It is aimed to develop the housing patterns with their urban open spaces in Tripoli to encourage interaction for humans and create diverse and welcoming environment for occupants. Furthermore, it is concentrated on the main urban open space in Tripoli center 'Martyrs square' which is the core of the city as identity key of Tripoli. When the ten study cases are determined, close-ended and openended questionnaire are being asked to inhabitants of the selected areas, and Architect and urban planners. The questionnaire in this thesis is evaluated by SPSS that results scientific data outcomes thereof. It is thus inevitably focused on investigating the district to maximize the quality of life standards initiating a masterpiece of sustainable architectural design development.
Özet (Çeviri)
Bu tez, Trablus'taki konut örüntülerinin ve sürdürülebilirliklerinin kentsel açık alanlara ettiklerini incelemektedir. Bu çerçevede, seçilen konut alanları ve kamusal alan ilişkileri, son zamanlarda sıkça tartışılan sürdürülebilirlik açısından analiz edilecektir. Trablus binlerce yıldır var olan, tarihi geçmişi ve dünyadaki coğrafi önemi nedeniyle farklı izlenimlere ve kültür karışımına ve etnik kökenlere sahip bir şehir olduğu için, yazar bu araştırmalar Trablus'u örneklem çalışma olarak belirlemiştir. Trablus'ta sürdürülebilir kentleşme kapsamında açık alan ve konut yerleşim örüntüleri arasındaki ilişki incelenecektir. Bu ilişki ve tasarım örüntülerinin biçimlenişi yaşantımızı da şekillendirir ve yaşamımıza uyumlu bir düzen sağlayabilir. Bu tezde Trablus'un ana meydanı, yakın sokak çevresi ile birlikte incelenmiştir.Kentliler için etkileşimi teşvik etmek ve sakinler için farklı ve hoş bir ortam yaratmak için Trablus'ta kentsel açık alanlarla konut örüntülerini geliştirmek hedeflenmektedir. Ayrıca, Trablus'un kimlik örneği olarak kentin çekirdeği olan Trablus merkezindeki, 'Şehitler Meydanı'ndaki', ana kentsel açık alan üzerinde yoğunlaşılmıştır. On çalışma örneği belirlenerek, seçilen alanların sakinlerine, Mimar ve şehir plancılarına kapalı uçlu ve açık uçlu anket uygulanmıştır. Anket, SPSS tarafından değerlendirilmiş olup, bilimsel veri çıktıları elde edilmiştir. Bu çalışma, sürdürülebilir mimari tasarımın gelişimi ile yaşam standartlarının kalitesini en üst düzeye çıkarmayı hedefleyerek seçilen bölgeyi araştırmaya odaklanmıştır.