Kahve tüketimi ve yaşam tarzının tip 2 diyabet regülasyonu ve tip 2 diyabet komlikasyonlarıyla ilişkisi
TYPE 2 diabetes regulation of coffee consumption and lifestyle and TYPE 2 diabetes relationship to complications
  1. Tez No: 802666
  2. Yazar: ŞULE ÇÖMLEKÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kahve, Çay, Tip 2 Diabetes Mellitus, Coffee, Tea, Diabetes Mellitus Type 2
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: Diabetes Mellitus (DM), dünyada ve ülkemizde büyük bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada her altı saniyede bir 2 kişi Diyabet tanısı almaktadır ve 1 kişi Diyabetle ilgili nedenlerden kaybedilmektedir. Yaşam tarzı müdahalelerinin hem diyabeti önleme hem de tedaviyi daha iyi kontrol etmek için birincil hedef olduğu gösterilmiştir. Kahve tüketimi, daha düşük Tip 2 Diyabet riski ile ilişkilendirilmiştir. Kahvenin Tip 2 Diyabet geliştirme riskini azaltmadaki rolüne ek olarak, kahvenin hastalığın olumlu seyrinde de rolü vardır. Bu çalışmanın amacı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları kliniğine başvuran Tip 2 Diyabetli hastaların kahve tüketimi ve yaşam tarzının Tip 2 DM'de kan şekeri regülasyonu ve Tip 2 DM komplikasyonlarıyla ilişkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğine 20.06.2022 - 20.12.2022 tarihleri arasında başvuran Tip 2 Diyabetli hastalar dahil edilmiştir. Planlanan çalışmada 6 ay boyunca Endokrinoloji polikliniğine gelen hastalara çalışma anketi uygulanmıştır. Çalışmamıza 513 Tip 2 DM' li hasta katılmıştır. Anketimiz 45 sorudan oluşmaktadır. Anketin ilk 10 sorusu hastaların cinsiyeti, yaşı, vücut ölçüleri ve laboratuvar parametreleri, 11-15. arası ve 19. sorular bilinen ek hastalıklarını, 20-27. sorular yaşam tarzını, 30-45. sorular içecek tüketimini sorgulamaktadır. Çalışmamızdan elde edilen veriler SPSS (ver:22.0) programına yüklenerek verilerin değerlendirilmesinde 2X2 ve çok gözlü düzenlerde Khi-Kare testi kullanılmış ve verilerimiz tablolarda birey sayısı ve % şeklinde belirtilerek yanılma düzeyi 0,05 olarak alınacaktır. Bulgular: Çalışmamıza 513 hasta katıldı. Bireylerin ortalama yaşı 62.52±12.16, ortalama beden kitle indeksi (BKİ) 30.69±6.9 kg/m2 bulundu. Bireylerin 304'ü (%59.3 ü ) kadın ve 209'u (%40.7) erkekti. Bireylerin 163'ü ( %31.8) düzenli egzersiz yapıyor, 83'ü (% 16.2) anti-depresan ilaç kullanıyor, 489'u (%95.3) alkol ve 411'i (%80.1) sigara kullanmıyordu . Kahve tüketimi ile HbA1C ve açlık plazma glikozu (APG) arasında anlamlı negatif bir korelasyon bulundu. Kahve tüketiminin Tip 2 DM'lu bireylerde nefropati ve retinopati gelişmesi arasında anlamlı negatif bir korelasyon bulundu. Kahve içen bireylerin güne daha erken başladıkları ve öğün sayılarının kahve içmeyenlere göre daha az olduğu saptandı. Çay içen bireylerin BKİ ve öğün sayısı , çay içmeyenlere göre yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmamızda kahve tüketiminin ve yaşam tarzının Tip 2 DM kan şekeri regülasyonu ve komplikasyonları üzerine etkisi incelendi. Kahve tüketimi ile HbA1C ve APG arasında anlamlı negatif bir korelasyon bulundu. Kahve tüketiminin Tip 2 DM'lu bireylerde nefropati ve retinopati gelişmesi arasında anlamlı negatif bir korelasyon bulundu. Kahve içen bireylerin güne daha erken başladıkları tespit edildi. Çay içen bireylerin BKİ ve öğün sayısı , çay içmeyenlere göre yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Diabetes Mellitus (DM) is a major public health problem in the world and in our country. Every six seconds in the world, 2 people are diagnosed with Diabetes and 1 person is lost due to Diabetes-related causes. It has been shown that lifestyle interventions are the primary goal for both diabetes prevention and better control of treatment. Coffee consumption has been associated with a lower risk of Type 2 Diabetes. In addition to the role of coffee in reducing the risk of developing Type 2 Diabetes, coffee also has a role in the favorable course of the disease. The aim of this study is to evaluate the relationship between coffee consumption and lifestyle of patients with Type 2 Diabetes, who applied to the Endocrinology and Metabolism Diseases Clinic of Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine, with blood sugar regulation in Type 2 DM and Type 2 DM complications. Materials and Methods: Patients with Type 2 Diabetes who applied to Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital Endocrinology and Metabolic Diseases Clinic between 20.06.2022 and 20.12.2022 were included in the study. In the planned study, a study questionnaire was applied to the patients who came to the Endocrinology outpatient clinic for 6 months. 513 patients with Type 2 DM participated in our study. Our survey consists of 45 questions. The first 10 questions of the questionnaire are patients' gender, age, body measurements and laboratory parameters, 11-15. and 19th questions, known additional diseases, 20-27. questions lifestyle, 30-45. The questions question beverage consumption. The data obtained from our study were loaded into the SPSS (ver:22.0) program and the Chi-Square test was used in the evaluation of the data in 2X2 and multi-eyed layouts, and our data will be specified as the number of individuals and % in the tables, and the error level will be taken as 0.05. Results: 513 patients participated in our study. The mean age of the individuals was 62.52±12.16, and the mean body mass index (BMI) was 30.69±6.9 kg/m2. Of the individuals, 304 (59.3%) were female and 209 (40.7%) were male. Of the individuals, 163 (31.8%) were exercising regularly, 83 (16.2%) were using anti-depressant medication, 489 (95.3%) were not using alcohol, and 411 (80.1%) were non-smokers. A significant negative correlation was found between coffee consumption and HbA1C and fasting plasma glucose (FPG). A significant negative correlation was found between coffee consumption and development of nephropathy and retinopathy in individuals with Type 2 DM. It was determined that individuals who drank coffee started the day earlier and the number of meals was less than those who did not drink coffee. The BMI and the number of meals of tea drinkers were higher than those who did not drink tea. Conclusions: In our study, the effects of coffee consumption and lifestyle on Type 2 DM blood sugar regulation and complications were examined. A significant negative correlation was found between coffee consumption and HbA1C and FPG. A significant negative correlation was found between coffee consumption and development of nephropathy and retinopathy in individuals with Type 2 DM. It has been determined that individuals who drink coffee start the day earlier. The BMI and the number of meals of tea drinkers were higher than those who did not drink tea.