أثر الإختلافات اللغوية في المسائل العقدية المعتزلة و الأشاعرة نموذجا دراسة لغوية تحليلية
Mezheplerın inşasında Kur'an-ı Kerîm kaynaklı dilsel ihtilaflar (Eşarî ve Mu'tezile örneğı)
- Tez No: 448591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Arap Dili, Mutezile ve Eş'ariyye, Kur'an, Arapça, Mutezile, Eş'arî, Qur'an, Arabic Language, Mutezile and Eş'ariyye Key words: Qur'an, Arabic, Mutezile, Ash'arî
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Şüphesiz Arap Dili Kur'an-ı Kerim'in dilidir; Müslümanlar nezdinde bilginin temeli ve yasamanın kaynağıdır. Arap Dili, İslam araştırmalarında o kadar önemlidir ki, bütün İslam ilimleri ona muhtaçtır. Çünkü İslam ilimlerinin anlam ve hakikati, ancak Arapça lafızların mana ve delaletini bilmekle mümkündür.Çalışmamızda Mutezile ve Eş'ariyye itikadındaki ihtilaflı meseleleri ileKitab ve Sünnet metinlerini anlayış tarzlarınıele aldık. Dolayısıyla lugavî, nahvî ve belâğî delaletleri olan inançla ilgili ayet ve hadisleri arz ettik ki her iki mezhebin de görüşleri ortaya çıksın.
Özet (Çeviri)
Of course, the Arabic language is the language of the Qur'an; It is the basis of knowledge and the source of knowledge before Muslims. The Arabic language is so important in Islamic studies that all Islamic science is in need of it. Because the meaning and the truth of Islamic sciences can only be known, but the meaning and the meaning of Arabic words can be known. In our study, we have taken into consideration the controversial issues of Mutezile and Ash'ariyya and the ways of understanding the texts of the Qur'an and Sunnah. Thus, we have offered verses and hadiths about beliefs that are lugabi, nahvî and belagî digits, so that both sects have their opinions.