Obezitenin ortodontik diş hareketi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of obesity on orthodontic TOOTH movement
  1. Tez No: 802756
  2. Yazar: MUSTAFA UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE GECGELEN CESUR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, leptin, RANKL, OPG, IL-6, ortodontik diş hareketi, Obesity, leptin, RANKL, OPG, IL-6, orthodontic tooth movement
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu prospektif randomize klinik çalışmanın amacı, obez bireylerde kanin distalizasyonu sırasında diş eti oluğu sıvısında kemik remodelingini biyokimyasal olarak değerlendirmek ve normal kilolu bireyler ile karşılaştırmaktır. Aynı zamanda obez bireylerde diş hareketinin hızı ölçülerek normal kilolu bireyler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 12-18 yaş aralığında, Angle Sınıf II maloklüzyon nedeniyle maksiller birinci premolar diş çekimi yapılarak tedavi edilmesi planlanan 18 obez, 18 normal kilolu toplam 36 hasta dahil edilmiştir. Gruplar WHO obezite sınıflamasına göre VKİ persantili %16-85 olan normal kilolu grup ve VKİ persantili ≥%95 olan obez grup şeklinde oluşturulmuştur. Dişlerin ortodontik olarak seviyelenmesi sonrası kanin distalizasyonu için NiTi kapalı sarmal yaylar ile 150 gr kuvvet uygulanmıştır. Çalışma süresince hastalardan distalizasyon kuvveti uygulanmadan önce (T0), kuvvet uygulandıktan 24 saat sonra (T1), 7. gün (T2), 14. gün (T3) ve 21. gün (T4) periopaper yardımı ile DOS örnekleri alınmıştır. Elde edilen DOS örneklerinden leptin, RANKL, OPG ve IL-6 marker seviyeleri ELISA yöntemi ile ölçülmüştür. DOS örnekleri alınan zaman dilimlerine (T1,T2,T3,T4) ek olarak 28. gün (T5) ve 3. ay (T6) ağız içi tarama yöntemi ile dijital model kayıtları elde edilmiştir. Elde edilen dijital modeller üzerinden kanin dişin hareket miktarı hesaplanmıştır. Çalışma toplam 3 ay sürmüştür. Bulgular: Biyokimyasal marker ölçümlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur. Leptin, RANKL, OPG ve IL-6 seviyeleri obez grupta, normal kilolu gruba göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksektir (p0.05). Dijital model ölçümlerinde tekrarlanabilirlik oranı yüksek bulunmuştur (SKK-0.990). Diş hareket miktarı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Çalışmanın ilk 21 günündeki leptin düzeyinin değişimiyle diş hareketi arasındaki ilişki incelendiğinde, korelasyon katsayısı çalışma grubunda r=-0.002 (p=0.994) ve kontrol grubunda r=-0.121 (p=0.634) olarak hesaplanmıştır. Buna göre, leptin düzeyindeki değişim ile diş hareketi arasında istatistiksel olarak anlamlı, doğrusal bir ilişki yoktur. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre, diş hareketinden sorumlu olan biyomarker seviyeleri obez ve normal kilolu bireyler arasında farklılık göstermektedir. Diş hareket miktarı açısından gruplar arasında fark yoktur. Leptin seviyesi ile diş hareket miktarı arasında ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this prospective randomized clinical study was to biochemically evaluate bone remodeling in gingival groove fluid during canine distalization in obese individuals and to compare with normal weight individuals. It was also aimed to measure the speed of tooth movement in obese individuals and compare it with normal weight individuals. Materials and Methods: A total of 36 patients between the ages of 12-18 years, 18 obese and 18 normal weight, who were planned to be treated with maxillary first premolar tooth extraction due to Angle Class II malocclusion, were included in the study. The groups were formed according to the WHO obesity classification as normal weight group with BMI percentile 16-85% and obese group with BMI percentile ≥95%. After orthodontic leveling of the teeth, 150 g force was applied with NiTi closed coil springs for canine distalization. During the study period, DOS samples were taken from the patients before the distalization force was applied (T0), 24 hours after the force was applied (T1), and on day 7 (T2), day 14 (T3) and day 21 (T4) with the help of periopaper. From the taken DOS samples, the levels of leptin, RANKL, OPG and IL-6 markers were measured with the use of ELISA method. In addition to the time periods of DOS sampling (T1,T2,T3,T4), digital model records were obtained with intraoral scanning method on the 28th day (T5) and 3rd month (T6). The amount of movement of the canine tooth was calculated on the digital models obtained. The study lasted for a total of 3 months. Results: Statistically significant differences in biochemical marker measurements were found between the groups in biochemical marker measurements. Leptin, RANKL, OPG and IL-6 levels were significantly higher in the obese group compared to the normal weight group (p0.05). Reproducibility rate was found to be high in digital model measurements (CCT-0.990). There was no significant difference between the groups in terms of the amount of tooth movement (p>0.05). When the relationship between the change in leptin level in the first 21 days of the study and tooth movement was analyzed, the correlation coefficient was calculated as r=-0.002 (p=0.994) in the study group and r=-0.121 (p=0.634) in the control group. Accordingly, there is no statistically significant linear relationship between the change in leptin level and tooth movement. Conclusion: According to the results of our study, biomarker levels responsible for tooth movement differ between obese and normal weight individuals. There is no difference between the groups in terms of the amount of tooth movement. No relationship was found between leptin level and the amount of tooth movement.