1960'lar Türkiye solunda demokrasi tartışmaları: Bir dergi, bir parti
Democracy debates on the left of Turkey in the 1960s: One magazine, one party
- Tez No: 802829
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KAYNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Türkiye İşçi Partisi, Yön Devrim Hareketi, Sol, Democracy, Workers' Party of Türkiye, Direction Revolution Movement, Left
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
27 Mayıs 1960 askeri darbesi ile açılan 12 Mart 1971 askeri müdahelesi kapanan 1960'lı yıllar, Türkiye'de birçok çok açıdan değişimi ve gerilimi simgeler. 1960'lı yıllar Türkiye'sinde yeni bir anayasa, idam cezaları, darbe teşebbüsleri, yeni yayınlar, yeni partiler ve yeni figürler bir arada olmuştur. Bu sebepten 1960'lı yıllar hem demokratik hem de antidemokratik siyasal gelişmeleri barındırmıştır. Öte yandan Türkiye'de sol hareketler siyasal ve toplumsal açıdan önemli bir konum kazanmıştır. Bu dönemde Türk solunun iki büyük akımı olarak Yön-Devrim Hareketi ve Türkiye İşçi Partisi ortaya çıkmaktadır. Bu iki akımın aynı ve farklı özellikleri bulunmaktadır. 1960'lı yıllar Türkiye'sinin radikal ortamında bu iki akım aydınlara platform olması yönünden ortaklığa sahiptir. Fakat bu çalışmanın içeriğini parlamento içinden bir parti ile meclis dışından bir derginin demokrasiye olan yaklaşımları oluşturmaktadır. Yön-Devrim Hareketi ile Türkiye İşçi Partisi'nin demokrasiye karşı nasıl bir yaklaşım sergiledikleri, bu yaklaşımların sebepleri, sonuçları ve bu hususta geleceğe bıraktıkları miraslar çalışmayı bütüncül hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The 1960s, which opened with the military coup of May 27, 1960 and ended with the military intervention of March 12, 1971, symbolizes change and tension in Turkey in many ways. A new constitution, death sentences, coup attempts, new publications, new parties and new figures came together in Turkey in the 1960s. For this reason, the 1960s hosted both democratic and anti-democratic political developments. On the other hand, leftist movements in Turkey have gained an important political and social position. In this period, the Direction-Revolution Movement and the Workers' Party of Turkey emerged as the two major currents of the Turkish left. These two currents have the same and different characteristics. In the radical environment of Turkey in the 1960s, these two movements have a partnership in terms of being a platform for intellectuals. However, the content of this study consists of the approaches of a party within the parliament and a journal outside the parliament to democracy. How the Direction- Revolution Movement and the Workers' Party of Turkey approached democracy, the reasons and results of these approaches and the legacies they left to the future in this regard make the study holistic.