Akut pankreatitli hastalarda EKG değişikliklerinin hastalık şiddeti ile korelasyonu
Correlation of ECG changes with disease severity in patients with acute pancreatitis
- Tez No: 802893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ALTINKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyografi, QT mesafesi, QTc mesafesi, PR mesafesi Akut Pankreatit, Electrocardiography, QT interval, QTc interval, PR interval Acute Pancreatitis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Akut pankreatit (AP), pankreasın çeşitli nedenlere bağlı inflamasyonudur. Hastalığın şiddetine bağlı olarak komplikasyon ve mortalite riski yüksektir. Bundan dolayı hastalığı erken dönemde teşhis etmek, hastalığın şiddetini ve risklerini belirlemek önemlidir. Akut pankreatitli hastalarda literatürde EKG incelemesi ve çalışması çok fazla yapılmamıştır. Biz çalışmamızda pankreatit hastalarının QT QTc PR intervallerinin incelemelerini yaparak ekg deki bu verilere göre hastalık şiddeti ile korelasyonunun olup olmadığını araştırmak istedik. Çalışmamız için 1 nisan 2022 ve 8 kasım 2022 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği 'nde Akut Pankreatit tanısı ile yatarak tedavi almış toplam 81 hasta ve kontrol grubu olarak ek hastalığı olmayan kan tetkiklerinde herhangi bir patolojisi olmayan, anormal ekg bulgusu olmayan 41 normal hasta değerlendirmeye alınmıştır. Retrospektif olarak hastaların demografik özelliklerine, elektokardiyografi bulguları, laboratuar parametrelerine ve görüntülemelerine ulaşılmıştır. Epikriz notlarından hastaların klinik seyirleri gözden geçirilmiş ve gelişen komplikasyonlar, bilinen aritmi, kalp yetmezliği, miyokard infarktüsü öyküsünün varlığı değerlendirilmiştir. 81 hasta grubu CRP, Balthazar skorlaması ve İmrie skorlamasına göre kategorize edildi. 40 hasta hafif şiddetli, 41 hasta orta-yüksek şiddetli pankreatit hastası olarak değerlendirildi. AP hastalarının başvuru ekg leri ve sağlıklı kontrol grubunun ekg leri çekildi. EKG verilerinde QT, QTc, PR intervallerinin incelemeleri yapıldı. Kontrol grubu ile hafif pankreatit hastaları, kontrol grubu ile orta-yüksek pankreatit hastaları ve hafif pankreatit hastaları ile orta-yüksek şiddet pankreatit hastalarının QT, QTc, PR intervalleri kıyaslandı. QT için kontrol grubunda 369,1±32,86 (308-458)ms ve hasta grubunda 393,16±54,61 (292-554)ms hesaplanarak istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir. Hafif şiddetli hastalarla kontrol grubunun QT mesafeleri kıyaslandığı zaman istatiksel olarak anlamlı şekilde hafif şiddetli hastaların kontrol grubuna göre QT mesafelerinin uzadığı görülmüştür. Kontrol grubu ile orta-yüksek şiddetli hastaların QT mesafelerinde kıyaslama yapıldığı zaman QT mesafe ortalaması orta-yüksek şiddetli hastalarda daha yüksek olsa da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Hafif pankreatit ile orta-yüksek şiddetli pankreatit arasında da QT mesafelerinde anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamızda bu hastaların QTc mesafeleri dikkate alındığı zaman ise hem kontrol grubuyla hafif pankreatit hastaları arasında hem de kontrol grubuyla orta-yüksek şiddet hastaları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Ayrıca QTc mesafesine bakıldığı zaman orta-yüksek hastalarının ortalaması hafif pankreatit hastalarına göre yüksek çıksa da anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışmamızda PR mesafesinin akut pankreatitin şiddeti ile korelasyonu arasında ilişki bulunmamıştır. QT ve QTC interval incelemesinde ise QT QTc intervallerinin akut pankreatit hastalarında normal sağlıklı insanlara göre daha yüksek olabileceği öngörülmüştür. Hastalarda QT mesafesi yerine QTc hesaplandığı zaman orta-yüksek hastalık şiddetinin kontrol grubuna göre daha fazla yüksek görüldüğü ispatlanmıştır. EKG ile akut pankreatit arasındaki ilişkinin daha fazla sayıda hasta içeren retrospektif yada prospektif çalışmalarla araştırılmasının gerekli olduğu söylenebilir. Daha fazla çalışma ve araştırılma yapılarak, EKG verileri incelemesiyle; AP'nin şiddetini tahmin etmek, AP hastalarını erken dönemde belirlemek ve prognozu tahmin etmek mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Acute pancreatitis (AP) is inflammation of the pancreas due to various causes. Depending on the severity of the disease, the risk of complications and mortality is high. Therefore, it is important to diagnose the disease at an early stage and to determine the severity and risks of the disease. ECG examination and study has not been done much in the literature in patients with acute pancreatitis. In our study, we wanted to investigate the QT QTc PR intervals of pancreatitis patients and investigate whether there is a correlation with the severity of the disease according to these data on the ECG. For our study, a total of 81 patients who were hospitalized with the diagnosis of Acute Pancreatitis in Sivas Cumhuriyet University Medical Faculty Hospital Gastroenterology Clinic between April 1, 2022 and November 8, 2022, and as the control group, 41 patients who had no additional disease, no pathology in their blood tests, and no abnormal ECG findings. normal patients were evaluated. The demographic characteristics of the patients, electrocardiographic findings, laboratory parameters and imaging were obtained retrospectively. The clinical course of the patients was reviewed from the epicrisis notes and the presence of complications, known arrhythmia, heart failure, and myocardial infarction history were evaluated. The 81 patient groups were categorized according to CRP, Balthazar scoring and Imrie scoring. 40 patients were evaluated as mild pancreatitis and 41 patients as moderate-to-severe pancreatitis patients. ECGs of the AP patients at admission and of the healthy control group were taken. QT, QTc and PR intervals were analyzed in ECG data. The QT, QTc, PR intervals of the control group and mild pancreatitis patients, the control group and moderate-high pancreatitis patients, and mild pancreatitis patients and moderate-to-high pancreatitis patients were compared. A statistically significant difference was observed for QT by calculating 369.1±32.86 (308-458)ms in the control group and 393.16±54.61 (292-554)ms in the patient group. When the QT intervals of mildly severe patients and the control group were compared, it was observed that the QT intervals of mildly severe patients were statistically significantly longer than the control group. When the QT intervals of the control group and moderate-to-high severity patients were compared, there was no statistically significant difference, although the mean QT distance was higher in moderate-to-high severity patients. There was no significant difference in QT intervals between mild pancreatitis and moderate-to-severe pancreatitis. Considering the QTc distances of these patients in our study, a significant difference was found both between the control group and mild pancreatitis patients and between the control group and moderate-to-high severity patients. In addition, when the QTc interval was looked at, the mean of the moderate-high patients was higher than the mild pancreatitis patients, but there was no significant difference. In this study, no correlation was found between the PR distance and the severity of acute pancreatitis. In QT and QTC interval examination, it was predicted that QT QTc intervals may be higher in patients with acute pancreatitis than in normal healthy people. When QTc is calculated instead of QT distance in patients, it has been proven that moderate-high disease severity is seen to be higher than the control group. It can be said that it is necessary to investigate the relationship between ECG and acute pancreatitis with retrospective or prospective studies involving more patients. By doing more studies and research, by examining the ECG data; It may be possible to predict the severity of AP, to identify patients with AP at an early stage, and to predict the prognosis.